Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Hoe moet je een VOG verklaring online aanvragen?

Shanice December 30, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG online aanvragen

Iedereen heeft wel eens van de term VOG gehoord. We weten allemaal dat die afkorting staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. In het verleden heb je wel eens zo’n verklaring aan moeten vragen voor een werkgever. Daarvoor moest men een aanvraagformulier invullen en deze inleveren bij de gemeente. Tegenwoordig bestaat die procedure ook nog steeds. Al kun je ook heel gemakkelijk een VOG online aanvragen. Hoe dat precies werkt leggen we je uit. 

Bekijk de situatie

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waarvoor je een VOG aan moet vragen. De populairste reden is voor een nieuwe baan. Jouw nieuwe werkgever heeft een Verklaring Omtrent Gedrag van je nodig voordat ze je kunnen aannemen. Naast de populariteit van deze aanvraag is het ook meteen de simpelste manier om een VOG te krijgen. 

Veel bedrijven die een VOG nodig achten, kunnen deze zelf klaarzetten. Dat houdt in dat zij zelf online een aanvraagformulier invullen met hun eigen gegevens. Als zij alles hebben ingevuld ben jij aan zet. Dit betekent dat jij een mail krijgt met een code. Met die code kun jij inloggen en jouw aanvraagformulier zien. Deze controleer je en vul je waar nodig nog verder in. Vervolgens rond je de aanvraag af door te betalen.

Vervolgens wordt jouw aanvraag doorgestuurd naar Justis, de partij die gaat beoordelen of jij een VOG kunt krijgen. Heb je een VOG nodig om een andere reden? Dan kun jij eenvoudig zelf een VOG online aanvragen. Druk op onderstaande blauwe knop en vul al jouw gegevens in om binnen een paar weken een VOG op jouw deurmat te ontvangen. 

Zelf een VOG online aanvragen

De aanvraagprocedure hoeft dus niet via jouw nieuwe werkgever te lopen. Het kan namelijk ook zijn dat je een VOG aan wil vragen als ZZP’er. In dat geval kun je dus ook zelf een VOG online aanvragen. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kun je ook bij Justis een online aanvraag doen. 

Een andere optie die je hebt is om een aanvraag via vogonlineaanvragen.nl te laten lopen. Het voordeel hiervan is dat wij je kunnen helpen als je vastloopt in je keuzes. Op enig moment moet je namelijk een screeningsprofiel kiezen. Voor wie een VOG voor de eerste keer aanvraagt kan dit vragen oproepen, wat hoe weet je nu voor welk screeningsprofiel je moet kiezen? Dat is totaal afhankelijk van de situatie waarvoor jij een VOG aanvraagt. In de meeste gevallen is een algemeen screeningsprofiel voldoende. Al zul je in sommige gevallen een specifiek profiel moeten kiezen. 

Wie niet weet welk screeningsprofiel geschikt is, is bij ons aan het juiste adres. Wij vullen het screeningsprofiel voor je in op basis van de gegevens die je invult. Daarna wordt jouw aanvraag meteen doorgestuurd naar Justis, waar deze in behandeling kan worden genomen. 

Wanneer kun je een online aanvraag doen?

Je kunt in principe altijd voor een online aanvraagprocedure kiezen. Voor elke situatie kun jij jouw VOG online aanvragen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat jij staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente en dat je een geldig BSN hebt.

Bovendien moet je ook een geldige DigiD hebben. Dat lukt alleen als je ook over bovenstaande beschikt. Voor het afronden van jouw aanvraag moet je inloggen met je DigiD. Als laatste is het ook belangrijk om iDeal te hebben. Anders kun jij jouw aanvraag niet betalen en dus ook niet afronden. 

Heb je om een of andere reden op dit moment geen DigiD of iDeal? Dan kun je alsnog een VOG aanvraag doen. Deze aanvraag moet dan lopen via de gemeente waar je staat ingeschreven. Helaas kun je zonder DigiD of iDeal geen VOG online aanvragen.