Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

De kosten van een VOG verklaring

Shanice October 9, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Wat zijn de kosten van een VOG verklaring?

Je hebt net een sollicitatiegesprek gehad en bent meteen aangenomen. Je kreeg alleen van jouw werkgever te horen dat je kunt beginnen wanneer jouw VOG verklaring binnen is. Daar had je geen rekening mee gehouden. Gelukkig kun je de aanvraag snel binnen hebben als jouw VOG aanvraag wordt goedgekeurd. Dan moet je wel meteen actie ondernemen. Alleen wel even belangrijk om te weten wat de kosten zijn van een VOG verklaring.

Wie betaalt een VOG?

In de meeste gevallen is een VOG verplicht. Dat is zo vastgelegd in de wet- en regelgeving. Andere keren is een VOG vereist. Dat betekent dat het voor jouw functie niet verplicht is, maar dat jouw nieuwe werkgever graag wil dat je een VOG kunt aantonen.

Je zou zeggen dat een werkgever die kosten op zich neemt. Toch is dat in de meeste gevallen niet zo. De kosten van een VOG verklaring komen eigenlijk altijd voor rekening van de aanvrager. In alle gevallen ben jij dat zelf.

Natuurlijk zijn er altijd werkgevers die deze kosten vergoeden, maar ga daar maar niet automatisch vanuit. Het is immers een document dat jij aan moet kunnen tonen. Dus aan de ene kant is het ook logisch dat jij ervoor moet betalen.

Aan de andere kant wil het bedrijf dat document van jou hebben. Daarom kun je in een aantal gevallen de kosten VOG declareren bij jouw nieuwe werkgever. Het is verstandig om hier vooraf afspraken over te maken. Dan weet je meteen waar je aan toe bent. 

De verschillende aanvragen

Er zijn verschillende manieren om een Verklaring Omtrent Goed Gedrag aan te vragen. De meeste mensen kiezen voor een digitale aanvraag, maar schriftelijk kan ook. Het verschil zit in de procedure zelf, maar ook in de kosten. 

Kosten digitale aanvraag

Als je in loondienst gaat werken, dan loopt de VOG aanvraag altijd via jouw nieuwe werkgever. Het bedrijf in kwestie zet de VOG verklaring voor jou klaar, die je vervolgens moet afronden.

Bij het afronden van de aanvraag, moet je pas betalen. Het gaat dan om een bedrag van € 33,85, dat voor jouw rekening is. Uiteraard kun je altijd andere afspraken hebben gemaakt met jouw nieuwe werkgever. In dat geval zou je de kosten waarschijnlijk na afloop kunnen declareren.

Kosten schriftelijke aanvraag

De kosten van een schriftelijke aanvraag zijn altijd hoger. Je betaalt natuurlijk ook voor het papier, dus die hoge prijs is ook logisch. Bij een schriftelijke aanvraag krijg je het aanvraagformulier bij jouw werkgever.

Met een beetje geluk hebben zij alle informatie over hun bedrijf al ingevuld. Aan jou de taak om alleen nog jouw eigen gegevens in te vullen. Uiteindelijk moet het formulier wel weer terug naar jouw werkgever, want zij moeten tekenen. Daarna kan je het aanvraagformulier pas inleveren bij de gemeente waar je woont.

Voor zo’n schriftelijke aanvraagprocedure betaal je € 41,35. Dat is € 7,50 meer dan bij een digitale aanvraag. Ook nu zullen de kosten weer voor jouw rekening komen. Met een beetje geluk kun je ze op een later moment nog declareren.

Mocht je dus kunnen kiezen, zouden wij adviseren om altijd voor een digitale aanvraag te kiezen. Die € 7,50 meer is namelijk echt zonde van je geld.

Een gratis VOG

Je hoeft niet altijd te betalen voor een VOG aanvraag. Er zijn ook nog situaties dat je deze gratis krijgt. Helaas zijn die situaties wel schaars. Een gratis VOG kunt u namelijk alleen krijgen als je vrijwilliger bent.

Hiervoor moet de vereniging waar u vrijwillig werkt wel aangemeld zijn bij gratisvog.nl. Anders moet je alsnog voor een VOG aanvragen kosten betalen. Houdt dat dus goed in de gaten, wanneer je als vrijwilliger aan de slag gaat. 

Wanneer je in ieder geval wel altijd de kosten zelf moet betalen is wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat. In dat geval wordt de kans heel klein dat je de kosten kunt declareren.

Het voordeel is wel dat je met één verklaring heel veel verschillende opdrachtgevers binnen kunt slepen. Vraag daarom nu jouw VOG verklaring als ZZP’er aan via onderstaande knop!