Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Hoe vraag ik een VOG digitaal aan met DigiD?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Heb je een DigiD nodig voor het online aanvragen van een VOG?

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan op veel verschillende manieren. Een aanvraag kun je bijvoorbeeld doen via de gemeente als je ingeschreven staat bij het Basis Registratie Personen (BRP). Het is echter veel makkelijker om een VOG digitaal aan te vragen, aangezien je dan vaak velen malen sneller je VOG ter beschikking hebt. Voor een online aanvraag van jouw VOG heb je geen DigiD nodig. Vervolgens heb je wel een DigiD nodig om je aanvraag te bevestigen bij Dienst Justis.

VOG aanvragen met DigiD

Bij sommige partijen in Nederland heb je een DigiD nodig om een VOG aan te kunnen vragen. Het aanvragen van een DigiD doe je tegenwoordig eenvoudig.

Bij VOG digitaal aanvragen is het echter niet nodig om over een DigiD te beschikken voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Je vult simpelweg het aanvraagfomulier in en maakt de betaling in orde, dat is voldoende om een VOG digitaal aan te vragen.

Wanneer er wel een DigiD verplicht is, zitten er een aantal voorwaarden aan verbonden. Kort gezegd zitten er dus een aantal voorwaarden aan verbonden als je een VOG online wilt aanvragen met je DigiD, zoals:

  • Je moet ingeschreven staan bij een gemeente in Nederland;
  • Je moet beschikken over een geldig burgerservicenummer (BSN).

Het is tot op heden helaas niet mogelijk om een VOG online aan te vragen via DigiD als je nog niet staan ingeschreven bij een gemeente in Nederland. In dit geval zul je echt naar de gemeente moeten om een aanvraag te doen voor een VOG.

VOG aanvragen bij de gemeente

Het aanvragen van een VOG kan ook via de gemeente. In dat geval heb je geen DigiD nodig, aangezien je dan een afspraak moet maken waarbij de gemeente je vraagt om formulieren in te vullen. Een VOG aanvragen bij de gemeente duurt echter veel langer dan een online aanvraag. Waar je met een digitale aanvraag binnen 1 minuut klaar bent, moet je bij de gemeente een afspraak maken en langs gaan bij het gemeentehuis bij jou in de buurt. Rond daarom vandaag nog jouw digitale aanvraag af en bespaar een hele hoop tijd!

Is het hebben van een DigiD verplicht in Nederland?

Wettelijk gezien is het aanvragen van een DigiD niet verplicht in Nederland. Het is over het algemeen wel aan te raden om een DigiD te hebben, aangezien steeds meer zaken eenvoudig digitaal te regelen zijn. Waaronder dus het aanvragen van een VOG. Het is echter niet zo dat in Nederland alles digitaal gaat. Er zijn namelijk ook nog steeds niet-digitale manieren om contact te hebben met bijvoorbeeld de overheid.

DigiD aanvragen

Sta je ingeschreven bij een gemeente in Nederland en heb jij nog geen DigiD aangevraagd? Voor onder andere het digitaal bevestigen van een VOG bij Dienst Justits is het in Nederland wel verplicht om een DigiD te hebben. Indien je beschikt over een geldig burgerservicenummer (BSN), kan iedere inwoner van Nederland een DigiD aanvragen. Dit doe je eenvoudig op de website van DigiD. Gemiddeld genomen duurt het 3 werkdagen voordat je beschikt over jouw DigiD, aangezien de aanvraag verwerkt moet worden. Er zitten geen verdere kosten verbonden aan het aanvragen van een DigiD.

Waarom online een VOG aanvragen?

Het aanvragen van een VOG online heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Je hebt geen afspraak nodig;
  • Je hoeft er niet de deur voor uit;
  • Je kunt de aanvraag doen wanneer het jou uitkomt;
  • Je hebt geen ingevuld aanvraagformulier van een opdrachtgever nodig.