Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Hoe werkt het aanvragen van een VOG voor vrijwilligerswerk?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

VOG aanvragen voor vrijwilligerswerk

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is in Nederland een heel belangrijk onderdeel om vrijwilligerswerk veilig te laten verlopen. De overheid hanteert in Nederland een preventie- en integriteitsbeleid om kwetsbare groepen te beschermen. Dit omdat onderzoek heeft laten zien dat een VOG positief bijdraagt aan de veiligheid binnen vrijwilligersorganisaties. Hoewel het aanvragen van een VOG geen belemmering hoeft te vormen om dit werk uit te mogen voeren, moet het er juist voor zorgen dat het goed gebeurt.

Middels een Verklaring Omtrent het Gedrag kun jij als vrijwilliger aantonen dat jij geen strafbare feiten op jouw naam hebt staan. Strafbare feiten zouden het uitvoeren van vrijwilligerswerk in de weg kunnen staan. Kwetsbare groepen en kinderen moet worden beschermd en op deze manier hoopt de overheid bij te dragen aan de veiligheid van deze groepen.

Regeling gratis VOG

Wist je dat vrijwilligers die met kwetsbare groepen of kinderen werken gratis een VOG aan kunnen vragen? Je kunt als vrijwilliger in aanmerking komen voor een gratis VOG, dat heet ook wel de Regeling Gratis VOG en is in het leven geroepen door de overheid om veiligheid te creëren tussen organisaties van vrijwilligers en koepelorganisaties mogelijk. Dit werk moet namelijk mogelijk zijn zonder grensoverschrijdend gedrag. Organisaties die hierbij betrokken zijn onder andere sportclubs, kerken, CIBG en Justis. Een aanvraag van een gratis VOG kun je indienen bij Justis.

Organisaties waarvoor landelijk een gratis VOG kan worden aangevraagd zijn onder andere Scouting Nederland, sportclubs die vallen onder de NOC/NSF en begeleiders van kampen voor de jeugd vanuit Steunpunt Kindervakanties.

Heb je een VOG nodig voor vrijwilligerswerk?

Omdat je als vrijwilliger in aanraking komt met kwetsbare groepen uit de samenleving, is een VOG in veel gevallen verplicht om te tonen. In Nederland is in de meeste gevallen het aanvragen van een VOG voor vrijwilligerswerk gratis. Tegenwoordig is het aanvragen van een VOG voor organisaties nog mogelijk om te doen via de gemeente. Heb je echter voor jezelf een VOG nodig? In dat geval kun je deze ook eenvoudig online aanvragen. 

Hoelang is een VOG geldig voor vrijwilligerswerk?

Voor een VOG is geen wettelijke geldigheidsduur vastgesteld. Als organisatie of werkgever mag je bepalen hoe oud een VOG maximaal mag zijn. Let er daarom altijd op hoe oud je VOG maximaal mag zijn. Daarnaast duurt de aanvraag van een VOG doorgaans 1 tot maximaal 4 weken. Zorg daarom dat je een VOG altijd optijd digitaal aanvraagt.

Is een VOG verplicht voor vrijwilligerswerk?

Hoewel er in Nederland ontzettend veel organisaties zijn die er wel gebruik van maken, is een VOG voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk officieel niet verplicht. Een organisatie mag tot nu toe nog altijd zelf bepalen of het aan vrijwilligers wilt vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag. Er geldt echter wel een advies om dit te doen, aangezien het vragen naar VOG’s grensoverschrijdend gedrag onbespreekbaar maakt en volgens onderzoek werkt.

VOG Digitaal aanvragen

Het aanvragen van jouw VOG voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk doe je eenvoudig digitaal. Je vult simpelweg het aanvraagformulier in, wat voldoende is om een VOG digitaal aan te vragen. Dit is binnen 1 minuut geregeld. Dus waar wacht je nog op?