Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Hoelang is een VOG geldig?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Hoelang is een VOG geldig?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag is niet geldig voor een bepaalde periode. Het gaat hier namelijk om een momentopname, en een werkgever of organisatie mag zelf invullen hoe oud een VOG mag zijn. In sommige gevallen kan het zijn dat er een VOG wordt gevraagd die maximaal 2, 4 of 6 maanden oud mag zijn. In dat geval is het dus verstandig om optijd een VOG aan te vragen om dit geen probleem te laten zijn.

De werkgever mag dus bepalen hoe oud een Verklaring Omtrent het Gedrag mag zijn. Er zit wettelijk gezien geen geldigheid aan verbonden. Een verouderde VOG is vaak voor werkgevers en organisaties niet meer relevant, aangezien deze alleen de justitiële informatie bevat van het moment van aanvragen.  Vandaar dat sommige werkgevers een recente VOG willen zien van nieuwe werknemers of om de zoveel tijd om een nieuwe vragen.

Hoelang is een VOG geldig in de zorg?

Wanneer je wilt gaan werken in de zorg, is het niet vreemd dat er om een VOG wordt gevraagd. Het kan zo zijn dat je reeds over een geldige VOG beschikt. Als dat niet het geval is, zul je er een aan moeten vragen. Het is namelijk zo dat je periodiek een nieuwe Verklaring Omtrent het Gedrag nodig hebt. Afhankelijk van de organisatie of instelling waar je werkzaam bent, zul je een keer in de zoveel tijd een nieuwe VOG aan moeten vragen. 

Om een VOG geldig te laten zijn in de zorg, moet deze voldoen aan de juiste screeningsprofielen. Een werkgever zal hiervoor altijd aangeven aan de hand van welke screeningsprofielen een aanvraag behandeld zal moeten worden.

Hoelang is een VOG geldig voor de kinderopvang?

Omdat kinderen als een kwetsbare groep gelden, heb je om te werken in de kinderopvang ook een geldige VOG nodig. Voor het werken in de kinderopvang zul je een inschrijving in het personenregister moeten hebben. Hiervoor is een VOG verplicht. Een Verklaring Omtrent het Gedrag voor een inschrijving in dit register mag deze niet ouder zijn dan 2 maanden. Voor een VOG in de kinderopvang geldt dat screeningsprofielen 84 en 86 van toepassing zijn.

Wanneer moet ik een nieuwe VOG aanvragen?

Als je twijfelt of je een nieuwe VOG nodig hebt voor het werken bij een bepaalde werkgever of organisatie, kun je dit altijd het beste optijd navragen. De aanvraag van een VOG kan in sommige gevallen tot wel 4 weken duren. Om er dus zeker van te zijn dat je optijd beschikt over een geldige VOG, is een aanvraag optijd indienen belangrijk. Dit doe je online heel eenvoudig. Via VOG Digitaal Aanvragen is jouw aanvraag binnen 1 minuut de deur uit!

Er zijn een aantal scenarios waarbij het zeer aannemelijk is dat je een nieuwe VOG nodig hebt. Dit zijn onder andere:

  • Je wisselt van werkgever
  • Als je werkgever aangeeft een nieuwe VOG nodig te hebben
  • Als werkzaamheden of taken verandert zijn en er andere screeningsprofielen van kracht zijn

Het laatstgenoemde punt is een belangrijke reden dat je een nieuwe VOG nodig hebt. Vooral omdat werknemers zich dit vaak niet realiseren. Vraag daarom nu eenvoudig en snel digitaal jouw (nieuwe) VOG aan: