Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Hoelang duurt een VOG aanvraag?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Hoelang duurt het aanvragen van een VOG?

Het aanvragen van een VOG bij VOG Digitaal Aanvragen doe je in minder dat 1 minuut. Maar hoelang duurt het voordat je vervolgens jouw VOG thuis ontvangt? Als je jouw aanvraag voor een VOG succesvol hebt afgerond, kant het 1-4 weken duren voordat jij jouw Verklaring Omtrent het Gedrag thuis ontvangt. Hoe lang een aanvraag voor een VOG precies duurt, is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de screeningsprofielen, dit maakt het soms lastiger om onderzoek te doen. Daarnaast kan het ook afhankelijk zijn van het feit of er strafbare feiten aan het licht komen. Als dit het geval is, kan nader onderzoek vereist zijn waardoor de aanvraag ook langer gaat duren.

Het aanvragen van een VOG begint bij de werkgever of organisatie die aan zal geven hoe een VOG aangevraagd dient te worden. Verreweg de makkelijkste manier om een VOG aanvraag in te dienen is digitaal. Binnen 1 minuut heb jij al jouw gegevens ingevuld en is de aanvraag verstuurd. Maar hoelang duurt het vervolgens voordat jouw VOG aanvraag volledig is afgerond? Dat lees je in dit artikel.

Hoelang duurt een VOG aanvraag?

Nadat jij jouw VOG aanvraag digitaal hebt ingediend, duurt het doorgaans 1 tot 4 weken volgens Justis voordat jij jouw Verklaring Omtrent het Gedrag thuis ontvangt. Je kunt er echter ook voor kiezen om een VOG niet digitaal aan te vragen, maar dit bij de gemeente te doen. Het nadeel hieraan is dat je hiervoor een afspraak zult moeten maken en dit vaak tijdens werktijden zal moeten. Er zijn dus kort gezegd twee manieren om een VOG aan te vragen: digitaal en schrifelijk.

VOG digitaal aanvragen

De snelste, makkelijkste en handigste manier voor het aanvragen van een VOG is digitaal. Je hoeft dan online alleen je gegevens in te vullen en de aanvraag te versturen. Het voordeel hiervan is dat het je niet zoveel tijd kost als bij een afspraak bij de gemeente. Door een VOG digitaal aan te vragen kun je dit doen wanneer het jou uitkomt, ook bijvoorbeeld na een dag werken.

VOG schriftelijk aanvragen

Het schriftelijk aanvragen van een VOG gaat via de gemeente. Woon je bijvoorbeeld in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam dan zul je hiervoor een afspraak moeten maken bij jouw gemeente. Tegenwoordig wordt er veel vaker gevraagd om een digitale VOG, dus is het makkelijker en sneller om een VOG online aan te vragen.

Factoren die de tijdsduur beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op hoelang een aanvraag voor een VOG duurt. Dit zijn onder andere:

Strafbare feiten

Zoals eerder al vermeld, als jij één of meerdere strafbare feiten op jouw naam hebt staan vertraagd dit het proces van een VOG aanvragen. Een strafbaar feit betekend niet direct dat je geen VOG krijgt, maar dit zorgt er wel voor dat het langer duurt. Vanzelfsprekend vergroot dit wel de kans op het feit dat je geen VOG kunt krijgen, maar dit hangt af van het strafbaar feit en waarvoor de VOG wordt aangevraagd.

Betaling

Als jij een VOG digitaal wilt aanvragen, zul je de betaling zo snel mogelijk in orde moeten maken. Logischerwijs wordt jouw aanvraag namelijk pas verstuurd en in behandeling genomen als je aan jouw betalingsverplichting hebt voldaan. Hoe langer dit duurt, des te meer tijd het zal kosten om de aanvraag voor een VOG af te ronden.

Hoeveelheid aanvragen

Vanzelfsprekend duurt het aanvragen van een VOG langer wanneer er veel aanvragen tegelijkertijd worden gedaan. Houdt daarom altijd rekening met 1 tot 4 weken voordat jij jouw VOG ontvangt.

Hoelang duurt het voordat ik mijn VOG binnen heb?

Justis geeft aan dat het normaal gesproken 1 tot 4 weken duurt voordat jij jouw VOG thuis ontvangt. Dit is echter afhankelijk van het feit of je wel of geen strafblad hebt. Heb je namelijk wel een strafblad, dan kan het onderzoeken van eventuele strafbare feiten langer in beslag nemen. De doorgaans vermelde 1 to 4 weken geldt in principe alleen als er geen strafbare feiten op jouw naam staan.

Als dat dus wel het geval is, kost het Justis meer tijd om alles goed te onderzoeken. Bij het verstrekken van een Verklaring Omtrent het Gedrag, wilt het Ministerie van Justitie en Veiligheid er zeker van zijn dat jouw justitiële verleden geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een beroep bijvoorbeeld. 

Waarom het aanvragen van een VOG zo lang duurt? Uit de praktijk blijkt dat afhankelijk van hoe druk het is, Justis lang niet altijd 4 weken nodig heeft om de aanvraag af te ronden. Maar het kan zijn dat tijdens drukkere periodes dit wel het geval is. Als er veel aanvragen tegelijkertijd worden ingediend, duurt het vanzelfsprekend wat langer. Het kan in een uiterst geval dan ook voorkomen dat je jouw VOG niet binnen 4 weken ontvangt. Mocht dit het geval zijn, als Justis je hier over op de hoogte stellen.

Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat wanneer er geen strafbare feiten op jouw naam staan, je binnen 2 tot maximaal 4 weken beschikt over jouw VOG. Doe je aanvraag wel op tijd, bijvoorbeeld als je al van te voren weet wanneer je jouw Verklaring Omtrent het Gedrag nodig hebt. Wees je er ook bewust van dat hoelang het duurt ook afhankelijk is van de screening, oftewel het screeningsprofiel.

Screening

Daarnaast is de duur van een VOG-aanvraag afhankelijk van de screening. Justis moet aan de hand van een algemeen of een specifiek screeningsprofiel gaan onderzoeken of jij bezwaarlijke strafbare feiten op je naam hebt staan. Zoals de naam al doet vermoeden, is het onderzoek voor een algemeen screeningsprofiel sneller afgerond dan een specifiek screeningsprofiel.

Het kan ook afhankelijk zijn van de functieaspecten waarop je gecontroleerd dient te worden. Deze functieaspecten verschillen sterk van elkaar, bijvoorbeeld voor het onderwijs, een taxipas of de kinderopvang.

Hoe krijg ik mijn VOG binnen?

Hoewel je de VOG online aanvraagt, ontvang je deze thuisgestuurd met de post. Je zult daarom voor het aanvrangen van een VOG, digitaal of schriftelijk, een inschrijving in een gemeente in Nederland moeten hebben. Als je niet staat ingeschreven, kan Justis de VOG niet naar je opsturen. Omdat het hier over persoonsgegevens gaat, worden deze niet digitaal verstrekt.

Status van je VOG navragen

Wil je graag weten hoe ver Justis is met het behandelen van jouw VOG? Afhankelijk van hoever je bent in het proces, kan dat. Wanneer je namelijk de volledige betaling hebt voltooid, kun je contact opnemen via 088 – 99 82 200 om de status van jouw VOG op te vragen. Het advies hierbij is om geen contact op te nemen zolang je nog binnen de 1 tot 4 weken zit van het aanvragen van een VOG. Pas wanneer het langer duurt dan de maximale 4 weken, zou je kunnen overwegen om contact op nemen over de status. 

Houdt er rekening mee dat alleen jijzelf, dus de aanvragen van de VOG, contact op kan nemen met Justis over de status. Dat komt doordat er sprake is van de privacywetgeving, en iemand anders uit jouw naam hier geen informatie over mag verkrijgen.