Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Is een VOG aanvragen gratis?

Shanice September 22, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Hoe kun je gratis een VOG aanvragen?

Als je een VOG aanvraagt, dan moet je daar in de meeste gevallen voor betalen. Er zit dan wel nog een verschil in kosten tussen een digitale en schriftelijke aanvraagprocedure. Toch is het ook mogelijk om een VOG gratis te bemachtigen. Daar vertellen we je graag meer over. 

Wie heeft recht op gratis VOG?

Een VOG is niet voor iedereen gratis. De meeste mensen moeten er gewoon voor betalen. Je hebt alleen recht op een gratis VOG als je met kinderen of kwetsbare personen werkt als vrijwilliger. Zo kun je als vrijwilliger op een sportvereniging gratis VOG aanvragen, maar ook als je vrijwilliger bent in de gehandicaptenzorg. 

Als vrijwilliger heb je alleen recht op een gratis VOG, als de vrijwilligersorganisatie in aanmerking komt voor deze regeling. 

 

 

Wat is de procedure voor vrijwilligersorganisaties?

Voordat jouw vrijwilligers gratis een VOG krijgen, gaat er een hele aanvraagprocedure aan vooraf.

Stap 1
Allereerst moet je de vereniging aanmelden bij gratisvog.nl. Tijdens het aanmeldproces moet je verwijzen naar de gedragscode, het aannamebeleid en de vertrouwenspersoon binnen jullie organisatie. Dit kan door jullie beleid te uploaden of door een link toe te voegen naar het beleid op jullie website. Deze moeten niet alleen goed geregeld zijn, maar ook goed zijn gecommuniceerd. Jouw leden of deelnemers moeten hiervan op de hoogte zijn.

Vaak wordt jouw aanvraag goedgekeurd als twee van de onderdelen goed geregeld zijn. Daarbij is natuurlijk ook die communicatie weer heel belangrijk. Het kan ook zo zijn dat jouw aanvraag nog niet volledig is. Dan krijg je van het CIBG een verzoek om aanvullende informatie aan te leveren. Daarna wordt de aanvraag opnieuw beoordeeld. 

Wordt jouw aanvraag afgekeurd, omdat het beleid niet op orde is? Neem dan contact op met jouw contactpunt. Zij kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je wel in aanmerking komt voor de gratis VOG regeling.

Stap 2
Mocht je wel een goedkeuring ontvangen, dan krijg je daarover een mail. In die mail staan de vervolgstappen die je als vereniging moet ondernemen. Een van die stappen is het aanvragen van eHerkenning 2+ voor de vrijwilligersorganisatie. Je kunt het zien als een online identiteit. Deze is verplicht, omdat je die nodig hebt om een gratis VOG klaar te zetten. 

Stap 3
Als je de eHerkenning hebt aangevraagd is het tijd om per vrijwilliger een gratis VOG klaar te zetten. Dit doe je door per vrijwilliger het juiste screeningsprofiel te kiezen. Een screeningsprofiel is afhankelijk van het takenpakket van de vrijwilliger. Het is van belang om het juiste screeningsprofiel te kiezen, want daarmee worden de risico’s gecheckt die voor de functie van belang zijn. 

Wat zijn de taken van de vrijwilliger?

Na het kiezen van het juiste screeningsprofiel is de vrijwilliger zelf aan de beurt. Hij of zij moet inloggen met DigiD om zo de aanvraag af te kunnen ronden. Als laatste geef je akkoord, zodat de aanvraagprocedure in gang kan worden gezet. 

Als je als vrijwilliger geen strafblad hebt of als deze geen risico’s vormt voor je huidige baan, dan krijg je een VOG opgestuurd naar jouw huisadres. Als vrijwilliger moet je dan je VOG laten zien bij de vereniging waar je werkzaam bent. Zij controleren de VOG op echtheid en noteren in het systeem dat jij een geldige Verklaring Omtrent Goed Gedrag in bezit hebt. 

Ben je geen vrijwilliger, maar wil je wel lid worden van een sportvereniging die een VOG vereist? Dan zul je zelf de kosten moeten betalen. Het grote voordeel is wel dat wij jou met die aanvraagprocedure kunnen helpen. Vul je gegevens in en start vandaag nog jouw aanvraagprocedure!