Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Een VOG aanvragen moet verplicht worden bij sportverenigingen

Shanice October 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG verplichten bij sportclubs

Een Verklaring Omtrent Gedrag is verplicht bij banen waarbij je met kwetsbare groepen werkt. Zo worden jouw kinderen beschermd op school, omdat een onderwijzer altijd een VOG moet kunnen tonen. Als ze een paar uur later naar de sportvereniging gaan is die bescherming niet meer gegarandeerd. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je een VOG moet tonen als vrijwilliger bij een sportclub.

Een verplichte VOG-verklaring

Als het aan onze minister ligt dan moet elke medewerker in de sportwereld een geldig VOG kunnen tonen. Dit betekent dat alle trainers en bestuurders zo’n verklaring aan moeten vragen. Ze wil dit in het Nationaal Sport akkoord opnemen, omdat ze het zo belangrijk vindt.

Op dit moment is een VOG verklaring namelijk alleen verplicht bij functies in de topsport. Toch zijn er sportverenigingen die een VOG wel belangrijk achten. Alleen, zolang het niet verplicht wordt gesteld, blijven er sportverenigingen achter. Zo kunnen we niet de veiligheid borgen voor alle kinderen die sporten.

Het is belangrijk om een VOG te verplichten in de sportwereld, omdat er nog te veel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Door geen VOG verklaring te vragen aan het begin, kunnen vrijwilligers met meerdere ontuchtzaken op hun naam bij een sportvereniging weer toeslaan. Sportkoepel NOC*NSF wil dan ook niets liever dan een VOG verplicht stellen voor amateursportclubs.

Uiteraard zorgt een VOG er niet voor dat er geen incidenten meer zullen plaatsvinden. Wel zorg je ervoor dat trainers die al bekend staan om grensoverschrijdend gedrag niet meer aan het werk kunnen binnen de sportwereld.

Een gratis VOG

Als vrijwilliger bij een sportclub kun je een gratis VOG aanvragen. Hoewel veel sportverenigingen dit weten, wordt er nog weinig gebruikgemaakt van deze regeling. Sportclubs hebben geen vertrouwen in deze regeling, omdat incidenten toch wel plaatsvinden volgens hen. Dat heeft niets met een VOG te maken.

Andere sportclubs vinden het een tijdrovende klus om de VOG aanvragen administratief in goede banen te leiden. Bovendien vinden ze dat ze te veel van hun vrijwilligers vragen. Een vog aanvragen sportvereniging is dan nog een bijkomende last voor vrijwilligers. Sportclubs hebben te weinig mensen die zich vrijwillig aanbieden, waardoor ze het risico niet willen lopen dat mensen door het aanvragen van een VOG afhaken.

Wil je als sportvereniging wel uitstralen dat je de veiligheid van je leden serieus neemt? Dan is het verstandig om een VOG te verplichten binnen jullie vereniging. Jouw vrijwilligers kunnen een gratis VOG aanvragen via gratisvog.nl.

Hiervoor moeten er wel eerst wat zaken geregeld worden binnen jullie sportvereniging. Wil je gebruik maken van de gratis VOG regeling, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je aantonen dat je gedragsregels hebt opgesteld en dat er een aannamebeleid geldt voor vrijwilligers.

De aanvraagprocedure

Als je dat goed geregeld hebt, dan is het tijd om e-Herkenning aan te vragen. Je kunt e-Herkenning zien als een DigiD voor organisaties. Als jullie vereniging gebruik mag maken van de regeling gratis VOG, kun je daarna meteen een VOG verklaring klaarzetten voor jouw vrijwilligers.

Dit doe je door jullie gegevens in te vullen en de juiste screeningsprofielen te kiezen. Vervolgens krijgen de vrijwilligers een link om de aanvraag af te maken. Een vrijwilliger moet altijd inloggen met een DigiD om de gegevens verder in te vullen. Mocht de VOG verklaring akkoord zijn, dan zal de vrijwilliger deze bij jullie moeten tonen.

Als sportclub hoef je alleen een bestand bij te houden met wie zijn VOG heeft getoond en op welke datum dat is geweest. Na verloop van tijd, kun je de vrijwilligers nogmaals een gratis VOG aan laten vragen om de veiligheid van jouw leden te waarborgen.

Ben je geen vrijwilliger maar juist lid van een sportvereniging? Dan kan het zijn dat je ook bent gevraagd om een VOG te tonen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een schietvereniging. In dat geval kun je hieronder beginnen met de aanvraagprocedure van jouw VOG.