Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Zelf VOG aanvragen

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen voor jezelf, is dat verplicht?

Voor veel banen heb je tegenwoordig een VOG nodig. Een VOG aanvragen voor jezelf is daarom op vogdigitaalaanvragen.nl makkelijk en snel. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) heb je in principe altijd nodig als je werkt met vertrouwelijke gegevens of bijvoorbeeld met kinderen. Een VOG dient als het ware voor een bewijs dat er geen bezwaar is voor het werkt dat je uit gaat voeren. Maar als je een VOG wilt aanvragen voor jezelf, kunnen er ook andere redenen zijn, zoals:

Kan je zelf een VOG aanvragen?

Het aanvragen van een VOG voor jezelf kun je op verschillende manieren doen. Waar het vroeger gebruikelijk was om hiervoor een afspraak te maken bij de gemeente, kun je dit nu veel makkelijker en sneller online doen. Het digitaal aanvragen van een VOG is binnen 1 minuut geregeld. Het invullen van het formulier is zo gedaan en na het verzenden hiervan is jouw VOG aanvraag verstuurd. Handig dat je hiervoor dus niet meer helemaal naar het gemeentehuis hoeft, toch?

Is een VOG verplicht?

Over het algemeen is er geen brede plicht voor het hebben van en VOG. Dit komt omdat bedrijven en organisaties zelf mogen beslissen om zij hierom willen vragen. Als een bedrijf of organisatie om vraagt, dan is het uiteraard wel verplicht om een Verklaring Omtrent het Gedrag te kunnen laten zien. 

Echter geldt er voor sommige functies wel een verplichting vanuit de wet. Vaak geldt er een verplichting voor werkzaamheden met kwetsbare groepen, waar bijvoorbeeld ook kinderen onder vallen. 

VOG voor werknemers

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en wordt hier om een VOG gevraagd? Geen probleem, want op vogdigitaalaanvragen.nl kun jij eenvoudig en snel jouw VOG aanvragen. 

Wist je dat als je als werknemers digitaal een VOG aanvraagt dat er dan geen handtekening en stempel van de werkgever verplicht zijn? In dit geval heb je voldoende aan de naam van de organisatie en de standplaats.

VOG voor werkgevers

Indien je het als werkgever verplicht stelt aan werknemers om een VOG te kunnen laten zien, is het handig om te weten wie welk deel moet invullen. Een VOG bestaat namelijk uit 2 delen:

  • Het eerste gedeelte moet ingevuld worden door de werkgever;
  • Het tweede gedeelte dient de werknemer zelf in te vullen.

VOG aanvraag controleren

Of je een VOG aanvraag nou zelf doet of niet, het is altijd belangrijk om de VOG goed te controleren. Er zijn een aantal aspecten waaraan je eenvoudig kunt aflezen of de VOG echt is. Dit is voor zowel de werknemer als de werkgever van belang. Dit zijn:

  • Golvend watermerk;
  • Papier bevat het Rijkslogo;
  • Beeldmerk is af te lezen in het licht;
  • In het papier is een hologram te zien.

Hoe vraag ik een VOG digitaal aan?

Het aanvragen van een VOG doe je digitaal door het aanvraagformulier op vogdigitaalaanvragen.nl in te vullen en te versturen. Dit is binnen 1 minuut gedaan waardoor je snel en eenvoudig een VOG digitaal kunt aanvragen.