Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Vraag jouw Verklaring Omtrent Gedrag aan in de gemeente Breda

Shanice November 30, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen in Breda

Tegenwoordig liggen de banen voor het oprapen. Alles wat jij leuk vind is een baan in te vinden. Het is dan ook niet moeilijk om aan een nieuwe baan te komen. Er zijn immers meer functies die open staan dan personeel dat beschikbaar is. Als werknemer is de keuze dan ook reuze. Doordat je zoveel keuzevrijheid hebt, kan het goed zijn dat je in een hele andere branche belandt. Dit is namelijk hét moment om jouw horizon te verbreden. Nu heb je een vacature op het oog, waarin staat dat een VOG Breda vereist is. Help, wat nu? Daar lees je alles over in deze blog! 

Is een VOG noodzakelijk?

Het kan zijn dat jij op een vacature hebt gesolliciteerd waarbij een VOG noodzakelijk is. Een VOG is namelijk gekoppeld aan bepaalde functies en branches. Voor sommige functies ligt het net wat meer voor de hand dan bij andere. Zo zul je bijvoorbeeld verwachten dat elke onderwijzer en verpleegkundige een VOG moeten tonen.

Zij werken immers met kinderen en kwetsbare doelgroepen. Het is daarom heel belangrijk dat zij goed gescreend worden. Zonder screening kunnen zij geen VOG krijgen en zonder VOG hebben ze geen recht op een baan. Personeel kan schaars zijn, maar voor sommige functies is het nou eenmaal wettelijk verplicht om een VOG te tonen. Een bedrijf krijgt een flinke boete als ze geen VOG van jou vragen. 

Natuurlijk zijn er ook functies, waar je een VOG niet zo snel aan zou koppelen. Dat is bijvoorbeeld zo bij deurwaarders. Toch zijn zij verplicht om een VOG aan te vragen, omdat zij met geld werken. Natuurlijk moeten zij op andere manieren ook hun integriteit tonen, maar een VOG laten zien is er daar een van. 

Aan de andere kant betekent het ook dat het niet voor elke functie verplicht is om een VOG te laten zien. Het is namelijk niet wettelijk vastgelegd dat je voor elke functie een geldige VOG moet laten zien. Toch geldt er een uitzondering op de regel. Ook al is het niet verplicht voor bedrijf om een VOG aan je te vragen, kunnen ze er alsnog voor kiezen om dit wel te doen. Deze keuze ligt bij de organisatie. 

Ik heb geen VOG, wat nu?

Je hebt een aantal leuke vacatures voorbij zien komen, maar voor de leukste baan moet je een VOG tonen. Deze heb nu niet in je bezit. Wat moet je in deze situatie doen? Het verstandigste is om gewoon te solliciteren naar deze functie. Als je geen strafblad hebt is er namelijk niets aan de hand.

Laat in je sollicitatiebrief weten dat je op dit moment geen VOG hebt, maar dat je bereid bent om deze aan te vragen. Dat geeft het bedrijf vertrouwen dat het met die VOG wel goed komt. Zij zullen je dan ook niet weigeren op basis van het niet in bezit zijn van een VOG-verklaring.

Een VOG is namelijk maar een paar maanden geldig. Het is dan ook onmogelijk om altijd een geldige VOG te hebben. Althans, het is wel mogelijk, maar geen goed teken. Dat zou namelijk betekenen dat je na een maand of twee al bent weggegaan bij jouw vorige werkgever. Dat is niet het juiste visitekaartje voor jouw nieuwe baan. 

Een VOG aanvragen

Is het bedrijf tevreden over jouw kennis en kunde en zijn jullie beiden enthousiast over elkaar? Dan is de kans natuurlijk groot dat ze jou gaan aannemen. Dat is ook meteen het moment waarop jij jouw VOG kunt aanvragen. Vaak zal het bedrijf dit ook met je bespreken. De meeste bedrijven zetten namelijk voor jou jouw VOG klaar. Ze zullen dan ook deze aanvraagprocedure met je bespreken, voordat ze beginnen.

De procedure werkt namelijk als volgt. Zij moeten een deel invullen op een formulier. Dat kan zowel op papier als digitaal. Ligt er maar net aan waar jouw nieuwe werkgever voor kiest. Vervolgens ben jij aan zet om de resterende gegevens in te vullen en te controleren. Je bent officieel de aanvrager, want het is jouw VOG. Dat betekent niet alleen dat jij de VOG als enige ontvangt, maar ook dat jij deze aanvraag moet betalen. In sommige gevallen zul je deze kosten kunnen declareren, maar ga daar in eerste instantie maar niet vanuit.

Een bedrijf helpt jou dus met een VOG aanvragen Breda. Dat is wel fijn als je nog nooit eerder een aanvraag hebt gedaan. De makkelijkste weg is digitaal, omdat je die aanvraagprocedure binnen een paar minuten kunt afronden. Helaas heb je daar niet altijd zelf een stem in. Je kunt ook bij een bedrijf in dienst komen die dit soort procedures graag op papier afhandelt. In dat geval duurt de aanvraagprocedure iets langer. Je zult namelijk met het ingevulde formulier naar de gemeente Breda moeten, mits je daar een inwoner van bent. 

Het aanvragen van een VOG heeft namelijk niets te maken met de vestigingsplaats van jouw nieuwe werkgever. Het heeft alles te maken met jouw woonadres. Jij moet een VOG aanvragen in de gemeente waar jij een inwoner van bent. Voor Bredanaren is dat dus de gemeente Breda. Daar maak je een afspraak om het formulier in te leveren. Dat kan dus uitsluitend bij een afspraak, anders wordt jouw formulier niet in behandeling genomen. Je zult namelijk eerst moeten betalen, willen ze jouw VOG aanvraag in werking zetten daarvoor moet je bij de gemeente komen. Opsturen is dus niet mogelijk in het geval van een VOG aanvraag voor personen.

Een digitale aanvraag

De meeste bedrijven zullen echter toch voor een digitale aanvraag kiezen om verschillende redenen. Ten eerste is de aanvraagprocedure korter. Daarnaast heb je ook sneller jouw VOG binnen. Het feit dat jij eerst naar de gemeente moet en de gemeente jouw aanvraag moet opsturen naar Justis zorgt voor vertraging in het proces. Daarom vragen de meeste mensen steeds vaker hun VOG online aan. In het geval van een VOG voor een werkgever heb je daar zelf weinig invloed op. Mocht je voor een eigen doel een VOG nodig hebben, dan weet je dat een digitale aanvraag het handigst en meest praktische is.

Je kunt zelfs direct starten door op onderstaande knop te klikken! Behalve als je dus jouw VOG aan moet vragen via jouw werkgever. Dan krijg je het online formulier door hen doorgestuurd naar jouw mail. Door in te loggen met DigiD kun je de aanvraag afronden en meteen betalen. Na de betaling wordt jouw aanvraag in werking gezet. Dit betekent dat de aanvraag digitaal wordt doorgezet naar Justis, de partij die jouw VOG moet beoordelen. Binnen 4 weken kun jij jouw VOG verklaring op de deurmat verwachten en eindelijk aan de slag gaan bij jouw nieuwe baan. Als je geen strafblad hebt, kan de wachttijd zelfs korter zijn. Heb je wel een strafblad? Dan heeft Justis vaak de volle 4 weken nodig. Ze moeten namelijk de tijd hebben om te beoordelen of de delicten die op jouw naam staan een risico vormen voor het werk dat jij gaat doen. Als er geen risico’s zijn ontvang jij gewoon een VOG ondanks jouw strafblad.

Nu nog even jouw VOG langsbrengen bij het bedrijf en dan kan jouw eerste werkdag echt gaan beginnen!