Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Veelgestelde vragen over een digitale VOG aanvraag

Shanice October 31, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Dit moet je weten over een digitale VOG aanvraag

Wie voor de eerste keer een VOG aan moet vragen heeft vaak nog veel vragen. Kan je online VOG aanvragen is er daar een van. En als dat al kan hoe werkt dan zo’n procedure of met andere woorden: hoe vraag je een VOG verklaring aan? Een andere vraag die veel mensen hebben is of je een VOG digitaal kunt krijgen. Op al die vragen gaan wij antwoord geven in deze blog!

Kan ik online VOG aanvragen?

Iedereen die een VOG nodig heeft, kan deze online aanvragen. Via welke procedure je deze aanvraag in werking zet is afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen moet je een VOG aanvragen als je van baan wisselt. Bij jouw nieuwe functie is het dan verplicht of vereist om een Verklaring Omtrent Gedrag te tonen. In dat geval zal het bedrijf in kwestie de aanvraagprocedure starten. Anno 2023 kiezen de meeste bedrijven voor een online aanvraagprocedure.

Dit betekent dat zij het aanvraagformulier al gedeeltelijk invullen en deze voor jou klaarzetten. Jij moet dan inloggen met je DigiD om het formulier verder aan te vullen en te controleren. Als alles compleet en akkoord is, rond je de aanvraag af. Dit doe je door het bedrag van de VOG aanvraag te betalen.

Sommige bedrijven en verenigingen hanteren nog steeds een schriftelijke procedure. Mocht dat het geval zijn, dan moet je alle gegevens op papier invullen en het formulier afgeven bij de gemeente waar je woont. Je moet hiervoor een afspraak maken, anders wordt het formulier niet in behandeling genomen. In dit geval beslist de onderneming dat het een schriftelijke aanvraag wordt en heb je als werknemer weinig tot niets in te brengen.

Je kunt dus online een VOG aanvragen, maar bent in veel gevallen afhankelijk van de partij die jouw VOG nodig heeft.

 

Hoe vraag je een VOG verklaring aan?

Een VOG verklaring kun je met en zonder werkgever aanvragen. Voor welke aanvraagprocedure je kiest is vaak wel afhankelijk van de situatie en waarvoor je de verklaring nodig hebt. De snelste route is om online een VOG-aanvraag te doen. Dit neemt een paar minuten van je tijd in beslag en wordt automatisch doorgestuurd naar Justis. Overal ter wereld kun je deze aanvraagprocedure starten en afronden. Ideaal als je in een tussenjaar aan het reizen bent door Azië en bericht krijgt dat je een VOG moet tonen bij jouw nieuwe werkgever. 

Als je jouw VOG verklaring aan moet vragen voor een werkgever, dan wijst het allemaal voor zich. Je hoeft dus alleen gegevens aan te vullen en te controleren. De andere zaken zijn allemaal al ingevuld door het bedrijf.

Ben je op jezelf aangewezen omdat je jouw VOG verklaring voor een ander doeleinde nodig hebt? Dan helpen we jou graag verder met jouw aanvraag. De stappen die je dan moet nemen wijzen ook voor zich. Kom je er niet uit? Dan helpen wij met de afronding van jouw aanvraag. Klik op de blauwe knop hieronder om meteen jouw VOG aanvraag te starten.

Kan je voor jezelf een VOG aanvragen?

Een VOG verklaring heb je tegenwoordig voor verschillende doeleinden nodig. Dat is alleen maar goed, want dat betekent dat er strengere controle is en kwetsbare groepen in bescherming worden genomen. Het is dan ook mogelijk om voor jezelf een VOG aan te vragen.

Wanneer je deze voor jezelf nodig hebt is als je bijvoorbeeld lid wil worden van een schietvereniging. Daar kom je niet binnen als lid als je geen geldige VOG kunt tonen. Een andere situatie is als jij graag als ZZP’er aan de slag wilt gaan. Dan zul je ook zelf een VOG aan moet vragen en is deze niet gebonden aan een bepaald bedrijf.

Je kunt dus voor jezelf een VOG aanvragen. In sommige situaties is dat zelfs de enige mogelijkheid die je hebt.

Kan je een VOG digitaal krijgen?

Een VOG kun je digitaal aanvragen, maar krijg je nooit digitaal naar je opgestuurd. Een Verklaring Omtrent Gedrag ontvang je altijd thuis op het adres waarop je staat ingeschreven bij de gemeente. Het is een papieren variant, omdat deze persoonlijk is. Deze valt daardoor moeilijk te vervalsen.

De meeste mensen hebben behoefte aan een digitale versie, omdat ze bang zijn om een papieren VOG te verliezen. Dat is toch een verantwoordelijkheid die bij jezelf ligt. Een VOG aanvragen is namelijk een momentopname. Het is geen garantie dat jij in de toekomst geen delicten gaat plegen. Het kan daarom goed zijn dat je ineens een strafblad hebt op het moment dat je een nieuwe VOG aan wil vragen.

Om die reden moet je altijd een nieuwe aanvraag doen. We kunnen niet garanderen dat je op dit moment nog steeds recht hebt op de VOG die je maanden geleden hebt aangevraagd. Pas dus goed op jouw VOG, want je kunt deze niet digitaal krijgen.

Hoe vraag ik een gratis VOG aan?

Een gratis VOG verklaring is er alleen voor vrijwilligers. Zij zijn de enige groep die de kosten van een VOG niet hoeven te betalen. Echter kan niet elke vrijwilliger een gratis VOG aanvragen. De vereniging waar je als vrijwilliger werkzaam bent, moet daarvoor wel aangemeld zijn bij gratisvog.nl.

Als vereniging kun je je ook niet zomaar aanmelden. Er zijn wel een aantal vereisten waar je aan moet voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld de gedragscode en het aannamebeleid kunnen tonen. Tevens moet er een vertrouwenspersoon  aangesteld zijn binnen de organisatie. Als je twee van die drie vereisten goed hebt ingericht, dan is de kans groot dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd. 

De volgende stap is om eHerkenning aan te vragen. Daarna kun je per vrijwilliger een VOG aanvraag klaar gaan zetten. Krijg je dit alles niet geregeld? Dan moeten helaas jouw vrijwilligers ook gewoon betalen voor hun VOG verklaring.