Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Veelgestelde vragen over een schriftelijke VOG aanvraag

Shanice November 25, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Dit moet je weten over een schriftelijke VOG aanvraag

Er zijn verschillende redenen waarom je een VOG aan zou moeten vragen. Je hebt dan de keuze uit een digitale en een schriftelijke aanvraag. Alleen wat zijn nou de verschillen tussen deze aanvraagprocedures? En wat heb je zoal nodig voor een schriftelijke aanvraag? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze blog. 

Waarvoor heb ik een VOG nodig?

Er zijn verschillende situaties waarvoor jij een VOG nodig kunt hebben. De bekendste situatie is het krijgen van een nieuwe baan. Bij sommige functies is het verplicht vanuit de wet om een VOG te tonen. Bij andere functies is het vereist vanuit het bedrijf.

Natuurlijk zijn er ook nog andere situaties waarvoor jij een VOG moet aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan lid worden bij een schietvereniging. Daarvoor zul je een geldige VOG moeten tonen. Andere situaties waarbij je een VOG nodig hebt, zijn het aanvragen van een visum en/of werkvergunning. 

Hoe werkt een schriftelijke aanvraagprocedure?

Een schriftelijke aanvraag begint altijd bij het invullen van het papieren aanvraagformulier. Deze kun je downloaden op de website van Justis, mits je een aanvraag doet voor persoonlijke doeleinden. Bij het krijgen van een nieuwe baan krijg je het formulier vaak al ingevuld van je nieuwe werkgever. Zij moeten namelijk de gegevens van de organisatie invullen en het formulier ondertekenen. Je moet zelf natuurlijk de resterende gegevens nog invullen.

Vervolgens moet je een afspraak maken bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Daar moet je het ingevulde formulier afgeven en de kosten van de aanvraagprocedure betalen. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar jouw afspraak. Anders kan jouw VOG aanvraag al niet worden afgerond.

Na jouw afspraak bij de gemeente is het afwachten. Jouw VOG wordt namelijk automatisch naar jouw woonadres gestuurd. Dat is het adres waarop je staat ingeschreven in het BRP, beter bekend als Basisregistratie Personen. Het kan 1 tot 4 weken duren voordat je antwoord kunt verwachten vanuit Justis.

De verschillen met een digitale aanvraag

Je kunt een VOG verklaring zowel digitaal als schriftelijk aanvragen. Alleen wat zijn nou de verschillen tussen deze twee aanvraagprocedures? Laten we beginnen met de duur van de procedure.

De duur van de aanvraag

Deze procedure is altijd langer als je een schriftelijke aanvraag doet. Bij een schriftelijke aanvraag moet je namelijk jouw formulier afgeven bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Er kunnen wel dagen overheen gaan totdat je eindelijk een afspraak hebt. Vanaf het moment dat jij bij de gemeente alles ingeleverd hebt, moet je nog 1 tot 4 weken wachten op antwoord van Justis. Een digitale aanvraag daarentegen is binnen een paar minuten afgerond. Dat is het voordeel van een digitale aanvraag. Alleen nog een paar weken wachten op antwoord. 

De plek van de aanvraag

Bovendien is het een voordeel dat je met een digitale aanvraag ook niet gebonden bent aan een bepaalde plek. Je kunt deze aanvraag overal ter wereld afronden, mits je natuurlijk een werkende internetverbinding hebt.

Een schriftelijke aanvraag daarentegen kun je alleen aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Dus stel je gaat verhuizen, maar staat nog in een andere stad ingeschreven in het BRP. Dan zul je toch naar jouw oude stad moeten reizen om bij die gemeente jouw VOG aanvraag te regelen.

De kosten van de aanvraag

Daarnaast zit er een verschil in de kosten van een digitale en een schriftelijke aanvraag. Een schriftelijke aanvraag is altijd duurder. Je betaalt hier € 41,35 voor. De prijs is duurder, omdat de gemeente als tussenpersoon fungeert tussen jou en Justis. 

De kosten van een digitale aanvraag bedragen € 33,85. Dat is dus een stuk goedkoper dan een aanvraag op papier. Al zou de meerprijs hoogstwaarschijnlijk te danken zijn aan het werk dat de gemeente ermee heeft. Het kan natuurlijk ook te maken hebben met duurzaamheid.

Hoe lang is een VOG geldig?

Een Verklaring Omtrent Gedrag heeft niet een bepaalde geldigheidsduur. Een aanvraag is namelijk een momentopname. Vandaag kun je zonder problemen een VOG krijgen, maar over een half jaar kan dat misschien wel andere zijn. Er is een kans aanwezig dat je binnen nu en 6 maanden in aanraking komt met Justitie. In dat geval loop je de kans dat je geen VOG meer krijgt.

Dat is ook de reden dat veel werkgevers een nieuwe VOG nodig hebben. Je kunt er vanuit gaan dat een VOG die ouder is dan 6 maanden niet meer als geldig wordt gezien. Het is dan te lang geleden om van jouw goede gedrag uit te gaan zonder enige controle. Dit geldt overigens ook als je binnen dezelfde werkgever van functie verandert. Het kan namelijk zijn dat niet alleen jouw functie verandert, maar ook het screeningsprofiel waarop jij gescreend moet worden. Ook al ben je al jaren in dienst. Dit wordt dan echt het moment om een nieuwe VOG aanvraag te doen.

Werkgevers hebben wel zelf de keuze of ze jou verplichten om een nieuwe VOG aan te vragen. Ze mogen zelf beleid maken hoe lang een VOG geldig is die je al eerder hebt aangevraagd. De geldigheidsduur die we vaak zien is tussen de 2 en 6 maanden. 

Wie kan een VOG aanvragen?

In principe kan iedereen een VOG aanvragen. De meeste mensen vragen dit voor zichzelf aan, zowel jongeren als meerderjarigen. Een VOG verklaring kun je namelijk al nodig hebben voor jouw stage. Daarom kun je op jonge leeftijd al een VOG moeten aanvragen. Dat kan natuurlijk best spannend zijn, vooral als je die aanvraag voor de eerste keer moet doen. Je kunt op de website watdevog.nl kijken om prangende vragen beantwoord te krijgen.

Heb je geen vragen, maar vind je het wel spannend of jij een VOG kunt krijgen in jouw situatie? Doe dan voor de zekerheid de VOG-check. Deze is speciaal ontwikkeld om van tevoren al jouw kansen op een VOG-verklaring te bekijken. Dat kan jou een geruststellend gevoel geven. 

Als je een Verklaring Omtrent Gedrag aan moet vragen hebben we het eigenlijk altijd over de VOG NP. Dat is de Verklaring Omtrent Gedrag voor Natuurlijke Personen. Deze kun je dus zelf aanvragen, maar je kunt ook iemand daarvoor machtigen. Er kunnen verschillende redenen zijn om hiervoor te kiezen uiteraard. Je moet hiervoor het machtigingsformulier invullen. Deze kun je opsturen naar Justis. Vergeet dan niet om een kopie van jullie identiteitsbewijzen mee te sturen. Uiteraard kun je deze machtiging ook regelen via jouw gemeente, door daar het formulier in te leveren.

Naast de VOG NP bestaat ook de VOG RP. Dit is de Verklaring Omtrent Gedrag Rechtspersonen. Dit is een aanvraag die je als bedrijf kunt doen. Hiermee kun je aan andere bedrijven tonen dat jouw bedrijf geen strafbare feiten heeft gepleegd. Om de VOG RP te krijgen wordt niet alleen het bedrijf onder de loep genomen, maar ook de bestuurders ervan.

Je hebt een VOG RP nodig als je als bedrijf met vertrouwelijke informatie werkt of met kwetsbare groepen. Bovendien heb je deze nodig om lid te worden van een brancheorganisatie of om een contract af te sluiten. Je hoeft niet per se zelf als eigenaar van de organisatie de aanvraag te doen. Je kunt daar ook iemand voor machtigen, zoals hierboven ook al werd genoemd. 

Wil je toch afzien van een schriftelijke aanvraag en voor de online procedure kiezen? Start dan meteen jouw digitale aanvraagprocedure via onderstaande knop.