Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Zo vraag je jouw VOG aan in de gemeente Groningen

Shanice November 9, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Jouw VOG aanvragen in Groningen

Er zijn verschillende redenen om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te moeten vragen. In sommige gevallen moet je de aanvraagprocedure zelf doen. Andere keren wordt de procedure voor jou in werking gezet. Dat betekent echter niet dat je zelf niets hoeft te doen. We vertellen je er alles over in deze blog. Lees hoe jij jouw VOG aanvraagt in de gemeente Groningen. 

Een VOG aanvragen

De meest voorkomende reden om een VOG aan te vragen is het krijgen van een nieuwe baan. Het kan zijn dat je een nieuwe functie gaat bekleden waar je ineens wel verplicht een VOG aan moet vragen. Anderzijds kan het ook zo zijn dat je bij een bedrijf gaat werken waar een VOG vereist is. In dat geval moet je ook een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. 

De verschillende procedures

Er zijn verschillende manieren om een VOG aan te vragen. Allereerst kunnen we een digitale en een schriftelijke aanvraag van elkaar onderscheiden. Wat het verschil daartussen is spreekt natuurlijk voor zich. Een schriftelijke aanvraag gaat via een formulier en een digitale aanvraag gaat via het internet. 

Een schriftelijke procedure

Een schriftelijke aanvraagprocedure wordt door sommige verenigingen en bedrijven gestart. Dat betekent dat zij een aanvraagformulier voor jou invullen, dat je zelf moet aanvullen met jouw eigen gegevens. Dat formulier moet je inleveren bij de gemeente waar je woonachtig bent. 

Woon je dus in Groningen? Dan moet je jouw formulier inleveren bij een loket bij jou in de buurt. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst een afspraak maken bij het loket. Gelukkig zijn er genoeg locaties waar je terecht kunt in Groningen. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje, voor wie nog niet zo bekend is in deze gemeente:

  • Centrum (Kreupelstraat 1)
  • Haren (Raadhuisplein 10)
  • Hoogkerk (Zuiderweg 70-11)
  • Lewenborg (Kajuit 4)
  • Ten Boer (Hendrik Westerstraat 24)

Vergeet in ieder geval geen paspoort of ID mee te brengen en je bankpas. Je moet namelijk wel jouw VOG verklaring afrekenen bij het inleveren van jouw aanvraagformulier. Wil je liever contant betalen? Dan moet je een afspraak maken bij het loket aan de Kreupelstraat 1 in het centrum. 

Uiteraard kun je zelf ook kiezen voor een schriftelijke aanvraag zonder werkgever. Je kunt namelijk in een privésituatie ook een Verklaring Omtrent Gedrag nodig hebben. Het nadeel van een schriftelijke aanvraagprocedure is dat het meer tijd in beslag neemt en duurder is dan een digitale aanvraag. Je moet immers een afspraak maken bij de gemeente. We hoeven niet uit te leggen dat het soms dagen tot weken kan duren voordat je een afspraak kunt krijgen. Zo duurt het nog langer voordat jij jouw verklaring op de mat kan verwachten. 

Een digitale procedure

Steeds vaker kiezen bedrijven en verenigingen voor een digitale aanvraagprocedure. Zo’n procedure kan veel sneller afgehandeld zijn en is voor jou en het bedrijf in kwestie veel fijner. Ook in dit geval moet het bedrijf waar jij bij in dienst komt een gedeelte invullen. Zij doen het eerste gedeelte en zetten het formulier dan digitaal voor jou klaar. De resterende velden moet jij invullen.

Om de aanvraag af te ronden moet je een DigiD en iDeal hebben. Het is namelijk aan jou de taak om de aanvraag te betalen. Dit doe je dus digitaal en daarvoor moet je met iDeal betalen. De DigiD heb je nodig om in te kunnen loggen en de aanvraag aan te vullen.

Een digitale aanvraag is zo gebeurd. Binnen een paar minuten kun jij de aanvraag afronden. Je hoeft dan ook niet op een vaste plek te zijn om de aanvraag af te ronden. Het enige wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding, je DigiD en iDeal.

Moet jij ook een VOG aanvragen voor een privésituatie? Dan raden wij aan om deze digitaal aan te vragen. Je bent hiervoor niet aan Groningen gebonden en kunt via onderstaande knop meteen de aanvraag starten! Zo komt jouw aanvraag vanzelf bij Justis terecht ter beoordeling

Een aanvraag bij Justis

Alle aanvragen komen uiteindelijk bij Justis terecht. Zij moeten immers de aanvraag beoordelen. Hoewel je jouw VOG schriftelijk en digitaal aan kan vragen, kan dat ook rechtstreeks via Justis.

Zo is een rechtstreekse aanvraag verplicht als je niet meer staat ingeschreven of in het buitenland woont. Dit betekent dus dat je niet voorkomt in de Basisregistratie Personen en geen Nederlands postadres hebt. Het kan ook zijn dat je geen vaste verblijfplaats hebt. Ook dan moet je dit formulier invullen.

Een aanvraag voor iemand anders

Je kunt ook een VOG aanvragen voor iemand anders. Deze persoon in kwestie moet jou dan machtigen. Dit doet degene door een machtigingsformulier in te vullen en zijn handtekening te zetten. Jij als gemachtigde moet langskomen bij de gemeente om de aanvraag af te ronden.

Je maakt hiervoor dus een afspraak bij de gemeente Groningen, bij een van de bovengenoemde locaties. Als gemachtigde neem je het volgende mee bij jouw bezoek:

  • Het ingevulde machtigingsformulier
  • Het ingevulde aanvraagformulier VOG NP
  • Een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs
  • Kopie van het geldige paspoort, identiteitskaart of rijbewijs van de degene waarvoor je de aanvraag doet

De formulieren die je in moet vullen als gemachtigde tref je op de website van Justis. Raadpleeg de documenten onderaan de website om de aanvraag voor een VOG verklaring te kunnen doen.

Voor elke aanvraagprocedure geldt dat Justis de aanvraag zal beoordelen. Binnen 4 weken kun je jouw VOG op de deurmat verwachten, mits jouw aanvraag goedgekeurd is.