Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

VOG aanvragen: een schriftelijke versus digitale aanvraagprocedure

Shanice October 7, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een schriftelijke versus digitale aanvraagprocedure

Je hebt volgende week een sollicitatie voor jouw droombaan. In de vacature had je al gezien dat je een VOG verklaring moet hebben of moet aanvragen. Nu ben je jezelf alvast aan het oriënteren waar je op moet letten bij de aanvraag. Je hebt al geleerd dat er een schriftelijke en digitale aanvraagprocedure is, maar wat zijn de verschillen? En wat werkt voor jou het beste?

Een schriftelijke aanvraagprocedure

Als je een VOG verklaring aan moet vragen voor jouw nieuwe baan, dan kiezen de meeste mensen voor een online aanvraag. Dit komt doordat een schriftelijke aanvraagprocedure veel tijd in beslag neemt. Een schriftelijke aanvraag loopt altijd via de gemeente. Dat betekent dat je eerst een afspraak moet maken bij de gemeente waar je woont. Daarna moet je het papieren formulier inleveren en wachten op bericht.

Het kan weken duren voordat jij aan de beurt bent bij jouw gemeente. Uiteraard is dat ook per loket verschillend. Maar herinner je maar eens de wachttijd toen jij jouw rijbewijs haalde of toen je nog last minute een paspoort aan wilde vragen. Het is altijd druk bij de gemeente. Toch moet je wachten totdat je een afspraak hebt om jouw formulier af te geven. Daarna moet je nog zo’n 1 tot 4 weken wachten op het besluit dat Justis heeft genomen. 

Een online aanvraagprocedure

De laatste jaren zien we veel meer mensen die hun VOG online aanvragen. Dat werkt nou eenmaal een stuk gemakkelijker. Je hoeft alleen online een aantal gegevens in te vullen en jouw aanvraag wordt meteen doorgestuurd naar Justis.

Ga je bij jouw droombaan aan de slag? Dan hoef je zelfs alleen jouw gegevens te controleren. Als een VOG vereist is door een bedrijf, dan zetten zij jouw VOG aanvraag klaar. Dat betekent dat het bedrijf in kwestie al veel gegevens invult en het screeningsprofiel kiest.

Afhankelijk van jouw functie binnen het bedrijf, moet er een screeningsprofiel gekozen worden. Dat is met alle VOG aanvragen zo. Het screeningsprofiel wil alleen maar zeggen, waar je op gescreend moet worden. Zo heeft een taxichauffeur een ander screeningsprofiel dan iemand die komt te werken op een financiële afdeling. 

Aan jou de taak om jouw gegevens nog te controleren, voordat de aanvraag definitief naar Justis gaat. Ook al moet het bedrijf jouw aanvraag klaarzetten. Het kost lang niet zoveel tijd als een schriftelijke aanvraag. Online een VOG aanvragen kost maar een paar minuten van je tijd. 

De grote verschillen

Er zijn dus een aantal grote verschillen tussen een schriftelijke en een digitale aanvraag. De tijd die je ermee kwijt bent is een van die verschillen. Een ander groot verschil is de prijs van de aanvraag. Als je een schriftelijke aanvraag indient, dan ben je namelijk een paar euro meer kwijt.

Een schriftelijke aanvraag kost jou € 41,35. Terwijl je voor een digitale aanvraag maar € 33,85 betaalt. Dat is een aanzienlijk verschil. Met het oog op duurzaamheid is het natuurlijk ook beter dat een papieren aanvraag duurder is. Daarom zullen ook veel meer mensen voor een online aanvraag kiezen.

Een ander verschil is de flexibiliteit. Met een papieren aanvraag ben je gebonden aan de gemeente waar je in staat geschreven. Werk je bijvoorbeeld in Amsterdam, maar woon je in Den Haag? Dan moet je wellicht een paar uur vrij nemen om in Den Haag jouw VOG aan te vragen.

Met een digitale aanvraag heb je daar geen last van. Je bent heel flexibel, want je kan te allen tijde jouw VOG aanvraag afronden. Zet jouw nieuwe werkgever jouw aanvraag klaar, maar ben je op dat moment op vakantie? Dan kun je alsnog jouw VOG aanvraag controleren en afrekenen. Een VOG aanvraag is namelijk altijd voor eigen rekening, mits je niets anders hebt afgestemd met jouw nieuwe werkgever.

Ambieer jij een baan als ZZP’er? En is het jouw ultieme droom om voor meerdere opdrachtgevers aan de slag te gaan? Vraag dan meteen jouw VOG aan. Wij helpen je met het kiezen van het screeningsprofiel. Daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Vul hieronder jouw gegevens in en jouw aanvraag wordt meteen doorgestuurd naar Justis.