Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Digitale VOG aanvragen?

Bart March 18, 2024 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Digitale VOG aanvragen en ontvangen

Voorheen kon je een Verklaring Omtrent Gedrag wél online aanvragen, maar niet digitaal ontvangen. Dit gaat in het jaar 2024 in fases veranderen. Het is namelijk nu ook mogelijk om jouw VOG digitaal te ontvangen. Dat gaat je heel veel voordelen opleveren als aanvrager. Bovendien heeft de organisatie, waar je een digitale VOG aan moet kunnen tonen, er ook de voordelen van. Lees mee hoe je een VOG digitaal kunt aanvragen en ontvangen.

VOG digitaal aanvragen

Om een VOG digitaal te ontvangen, begin je met een digitale aanvraagprocedure. Een VOG kun je alleen online bemachtigen, als deze ook online is aangevraagd. De digitale aanvraagprocedure is voor veel mensen niet onbekend. Het is namelijk een procedure waar steeds vaker voor wordt gekozen. Heb je voorheen dus wel eens een VOG aangevraagd? Dan ken je de bekende stappen. 

De digitale aanvraagprocedure

Voor wie nog nooit een digitale VOG heeft aangevraagd zijn de stappen heel gemakkelijk. Ten eerste is het afhankelijk waar je een VOG voor aan moet vragen. Is het voor een werkgever of voor een van de andere redenen? Er zit namelijk een verschil in deze procedures. Via een werkgever wordt de procedure al vaak gestart. Jij wordt dan wel nog steeds als de aanvrager gezien. Het voordeel is dat je alleen je eigen gegevens moet invullen en controleren. Vervolgens rond je de aanvraagprocedure af door te betalen. Je betaalt hier € 33,85 voor. Het aanvragen van een VOG kost hierdoor maar een paar minuten van je tijd. 

Moet je om een andere reden een digitale VOG aanvragen? Denk bijvoorbeeld aan een VOG verklaring voor jouw eenmanszaak. Als ZZP’er in de zorg heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Een ander voorbeeld is een lidmaatschap. Als je lid wil worden van de schietvereniging moet je ook een geldige VOG kunnen tonen. Het laatste voorbeeld is als je wil emigreren naar het buitenland. Ook in dat geval is een geldige VOG verplicht. In al deze situaties moet jij zelf de aanvraagprocedure starten. Dit doe je door via de blauwe knop hieronder je gegevens in te vullen en een screeningsprofiel te kiezen. 

Het juiste screeningsprofiel

Het screeningsprofiel dat je kiest is afhankelijk van de reden van jouw digitale aanvraag. Je hebt een keuze tussen het algemene screeningsprofiel en de specifieke screeningsprofielen. De specifieke profielen wijzen meestal wel voor zich. Je kunt dus niet snel voor het verkeerde screeningsprofiel kiezen. Vaak volstaat het algemene screeningsprofiel. Als we de voorbeelden van hierboven er nog eens bij pakken. Dan moet je voor jouw ZZP functie in de zorg kiezen voor profiel 45 ‘Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier’. 

Moet je jouw VOG aanvragen voor het lid worden van een schietvereniging? Dat screeningsprofiel spreekt ook voor zich. Vanzelfsprekend kies je dan voor het profiel 85 ‘lidmaatschap schietvereniging’. Ga je emigreren naar het buitenland? Dan is screeningsprofiel 6 ‘visum en emigratie’ uiteraard de juiste. De naam van het screeningsprofiel is dus duidelijk en te koppelen aan de reden voor aanvraag. Daar kan in de meeste gevallen weinig mee fout gaan. 

VOG digitaal ontvangen

Zoals je inmiddels weet moet je eerst de digitale aanvraagprocedure starten, voordat je de VOG digitaal kunt ontvangen. Tijdens het afronden van de digitale aanvraagprocedure wordt de vraag gesteld hoe je een VOG wilt ontvangen. Je hebt dan de keuze tussen digitaal of per post. Om de VOG digitaal te ontvangen, kies je uiteraard voor de optie digitaal. Het is dan wel van belang dat je de Berichtenbox activeert. Je vinkt aan dat je digitale post wil ontvangen van screeningsautoriteit Justis en je geeft een e-mailadres op dat je gebruikt. 

Vraag je jouw VOG aan via de gemeente en volg je dus een schriftelijke aanvraagprocedure? Dan kun je jouw VOG dus niet digitaal ontvangen. Houd daar dus rekening mee als jouw werkgever hiervoor kiest. Je loopt dan namelijk een hoop voordelen mis. Hier zou je je nieuwe werkgever ook op kunnen wijzen. Het digitaal ontvangen van een VOG heeft namelijk ook voor hen voordelen. 

Het digitaal kunnen ontvangen van een VOG brengt veel voordelen met zich mee. Zo ontvang je jouw digitale VOG sneller en kun je bijvoorbeeld ook veel sneller aan de slag bij jouw droombaan, omdat je niet hoeft te wachten op de post. Natuurlijk blijft het zo dat Justis moet nagaan of jij een VOG kunt krijgen. Er gaat tijd inzitten om dat te onderzoeken. Bovendien ben je nooit de enige die zo’n aanvraag doet. Alleen hoef je nu niet meer extra lang te wachten op de post, wat normaal ook een aantal dagen in beslag neemt.

Jouw VOG wordt vanaf 22 mei 2024 klaargezet in de Berichtenbox als je deze krijgt. Via deze Box kun je de VOG ook meteen doorzetten naar de organisatie die een VOG van jou nodig heeft. Zo kan de afhandeling bij de organisatie ook veel sneller in gang worden gezet. Daarmee kun jij veel sneller aan de slag.

Een ander voordeel is natuurlijk dat het veel beter is voor het milieu. De papieren Verklaringen Omtrent Gedrag zullen sterk afnemen als mensen hun VOG digitaal kunnen ontvangen. Dat gaat een hoop papier schelen en zo draagt Justis zijn steentje bij aan het milieu.

Voor wie niet zo goed is in het bijhouden van papieren biedt de digitale VOG al helemaal de uitkomst. Bij zulke mensen belandde de papieren VOG per ongeluk in de prullenbak of ze verloren deze op een andere manier. Vroeger moest je dan een nieuwe VOG aanvragen, ook als jouw oude nog geldig was. Zonder de verklaring kun je namelijk niet aantonen dat je door de screening bent gekomen. Als je jouw VOG digitaal hebt, kun je deze nooit meer kwijtraken. Dat is een groot voordeel en scheelt ook veel in de kosten. Al zit er natuurlijk nog altijd een bepaalde geldigheidsduur aan vast. Deze is niet afhankelijk van jouw type VOG, maar aan de reden waarvoor je deze nodig hebt. Elke organisatie maakt zijn eigen regels over de geldigheid van een papieren en digitale VOG.

De geldigheid

Voor werkgevers verandert er natuurlijk wel iets in de controle. Een papieren VOG is namelijk blauw en de digitale VOG is roze. Je kunt niet meer aan het watermerk zien of een VOG wel geldig is. Dit watermerk is namelijk vervangen door onzichtbare digitale echtheidskenmerken. 

De controle blijft dus alsnog bij jou als werkgever. Dat betekent dat je bij het inzien van een VOG altijd eerst kijkt of de juiste VOG is aangevraagd. Klopt het screeningsprofiel met de functie die iemand uit gaat voeren? Komt het screeningsprofiel niet overeen, dan zal de werknemer een nieuwe aan moeten vragen en daar weer voor betalen. Het screeningsprofiel screent namelijk alleen op de noodzakelijke punten die aan dat profiel zijn gebonden. Zo kan het zijn dat je voor de ene functie wel een VOG kunt krijgen en voor de andere niet. Daarom is de controle van het screeningsprofiel ook zo belangrijk, want als organisatie kun je geen enkel risico lopen. 

Daarnaast wordt frauderen voor sommigen mensen steeds makkelijker. Je hebt het echt niet meer zo snel door als er fraude wordt gepleegd. Je wil niet het risico lopen dat iemand zijn VOG vervalst om binnen te dringen bij jouw organisatie. Toch zullen er mensen zijn die het proberen. Daarom is het ook zo belangrijk om elke VOG te controleren op echtheid. Dat doe je via de validatie voorziening. Deze tool is van de overheid en is echt nodig om de echtheid te controleren. De echtheidskenmerken zijn namelijk niet meer met het blote oog zichtbaar. Bovendien kun je niet het risico lopen dat je iemand aanneemt met een valse VOG.