Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Wanneer heb ik een Verklaring Omtrent Gedrag nodig?

Shanice November 29, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen voor bepaalde situaties

Je hebt vast weleens over een VOG verklaring gehoord. Je hoort om je heen dat mensen deze verklaring aan moeten vragen. Alleen, wanneer he je deze nou nodig? Die vraag beantwoorden we in deze blog. Na het lezen weet jij waar je allemaal een VOG verklaring voor nodig hebt. 

Een VOG voor een werkgever

Je kunt een VOG verklaring nodig hebben voor jouw toekomstige of huidige werkgever. In de meeste gevallen is het voor jouw nieuwe werkgever. Je gaat dan wisselen van baan en hebt een VOG verklaring nodig. Het kan zijn dat je bij jouw huidige werkgever geen VOG nodig had, maar bij deze nieuwe wel.

Dat heeft te maken met de functie die je gaat bekleden. In de wet zijn een aantal functies opgenomen waarvoor je verplicht een VOG moet aanvragen. Dat zijn functies zoals deurwaarders, rij-instructeurs, gastouders en verpleegkundigen. Hierbij kom je namelijk in contact met kwetsbare doelgroepen, werk je met geld, goederen en/of vertrouwelijke gegevens. 

Het maakt in dat opzicht niet uit of je medewerker in loondienst bent of een vrijwilliger of stagiaire. Alle lagen in een organisatie moeten Een VOG aanvragen als dit verplicht is gesteld door de wet. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat jij een VOG aan moet vragen voor jouw nieuw werkgever, omdat deze dat vereist. Het is dan niet verplicht en vastgelegd in de wet. Maar het wordt wel geacht om jouw VOG te tonen voordat je daadwerkelijk in dienst komt. 

Daarnaast kan het ook zo zijn dat jij voor jouw huidige werkgever een VOG verklaring aan moet vragen. Dit is vaak het geval als je binnen een organisatie doorschuift naar een andere rol of functie. Dat is namelijk een mooi moment om te controleren of jij een geldige VOG kunt tonen. Je wil immers wel weten of iemand een Verklaring Omtrent Gedrag kan krijgen als hij of zij met financiële gegevens gaat werken. Aangezien een VOG een momentopname is, wordt jouw vorige VOG niet meer als geldig gezien. Er kan immers veel zijn gebeurd door de jaren heen tijdens jouw dienstverband. 

Een VOG voor een opdrachtgever

Er bestaat natuurlijk ook nog een variant als het op banen aankomt. Je kunt namelijk ook als ZZP’er aan de slag gaan in branches waar een VOG voor vereist is. Denk bijvoorbeeld aan een baan als ZZP’er in de zorg of het onderwijs. Je zult dan aan jouw opdrachtgever moeten kunnen tonen of jij een geldige VOG verklaring hebt. 

Je kunt als ZZP’er direct jouw VOG verklaring digitaal aanvragen, mits je het screeningsprofiel weet waarop jij gescreend moet worden. Weet jij dat niet? Dan is dat ook geen probleem. Druk op de blauwe knop onderaan de blog om meteen jouw aanvraag te starten. Het screeningsprofiel kunnen wij altijd invullen, mocht je daar zelf niet uitkomen. 

Een VOG voor een vereniging

Het kan zijn dat je als vrijwilliger een VOG aan moet vragen. De organisatie waar je dan in dienst bent kan je helpen met jouw VOG aanvraag. Een VOG voor vrijwilligers is namelijk gratis. Alleen daar moeten verenigingen wel wat zaken voor regelen. Zo moeten ze aangemeld zijn bij gratisvog.nl, zodat ze hun vrijwilligers van een gratis VOG kunnen voorzien. 

Ook als lid van een vereniging kan het zijn dat je een VOG aan moet vragen. Dit is bijvoorbeeld zo als je lid wil worden van een schietvereniging. Wie een schietsport of Airsoft beoefend moet dus een geldig VOG tonen, voordat je jouw lidmaatschap definitief kunt maken. 

Een VOG voor een emigratie

Heb je de ambitie om te emigreren naar het buitenland, zoals naar Curacao bijvoorbeeld? Dan kan het goed zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig hebt. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat niet alle landen het aanvraagformulier ondertekenen. Je zult dan zelf de gegevens in moeten vullen op het formulier en op een andere manier bewijzen dat er een VOG wordt verlangd. Dat kan een kopie zijn van een e-mail van jouw nieuwe werkgever of een internetpagina waarop dat staat aangegeven. In dat geval vervangt zo’n bewijs de handtekening die je normaal gesproken nodig hebt op het aanvraagformulier. 

Voordat je het weet is alles rond qua papierwerk en kan er voor jou een nieuw avontuur beginnen. Houd er wel rekening mee dat een VOG naar jouw huisadres wordt gestuurd. Je kunt daardoor dus niet eerder vertrekken naar het buitenland. Kom je er pas laat achter dat jij een VOG moet aanvragen? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Dat is uitsluitend mogelijk als je een VOG voor emigratie aanvraagt. Voor elke andere situatie moet je echt 4 weken wachten.

Een spoedaanvraag is binnen anderhalve week afgewerkt, mits je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Mocht je wel een strafblad hebben, dan loopt de wachttijd op tot de normale 4 weken. Het voordeel is wel dat je daar nu meteen al op kunt acteren. Je weet namelijk van jezelf of je een strafblad hebt. Zo hoef je niet te wachten op jouw spoedaanvraag, omdat je dan beter de reguliere aanvraag kunt doen. In dat geval kan de wachttijd namelijk toch oplopen tot het maximum aantal weken wachten, waardoor een reguliere aanvraag net zo lang duurt. Bovendien geeft dat jou de mogelijkheid m nog eventueel je vlucht te verzetten, mocht dat nodig zijn. 

Houd er wel rekening mee dat een VOG uitsluitend in het Nederlands wordt verstrekt. Wie nog nooit geëmigreerd is, hoeft hier niet voor in de stress te schieten. Je ontvangt namelijk altijd een Engelse toelichting bij jouw VOG verklaring. Voor de meeste bedrijven is dat in orde. Heeft jouw werkgever er toch moeite mee en wordt er een Engelse VOG vereist? Dan zul je die moeten laten vertalen door een erkend vertaalbureau. 

Dit vertaalbureau moet natuurlijk wel te vertrouwen zijn, want je geeft wel jouw persoonlijke gegevens bloot. Deze gegevens zijn voor jou heel vertrouwelijk en moeten niet op stbelanden. Doe daaraatrom goed onderzoek voordat je van zo’n vertaaldienst gebruikmaakt, mocht je die überhaupt nodig hebben. De meeste Engelse toelichtingen worden gewoon goedgekeurd. 

Is jouw vlucht al geboekt en heb je haast met jouw VOG-aanvraag emigratie? Start dan jouw aanvraagprocedure met spoed via onderstaande knop!