Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

VOG aanvragen voor een visum: is het verplicht?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Is het verplicht om een VOG aan te vragen voor een visum?

In sommige gevallen kan het verplicht zijn gesteld om een VOG aan te vragen voor een visum. Het kan ook het geval zijn dat er bij een emigratie om een visum wordt gevraagd. Als dit het geval is, zul je een Verklaring Omtrent het Gedrag moeten laten zien. Deze vraag je eenvoudig aan via VOG Digitaal Aanvragen!

VOG voor een visum aanvragen

Als jij een VOG nodig hebt voor het aanvragen van een visum, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Het makkelijkst is het om dit online aan te vragen. Het digitaal aanvragen van een VOG is binnen een minuut geregeld. Dit doe je namelijk simpelweg door het formulier in te vullen. Daarnaast ontvang je jouw VOG thuis via de post. Ideaal, zo hoef je er dus niet eens de deur voor uit!

Je kan er ook voor kiezen om een aanvraag via de gemeente te doen. Het nadeel hierbij is dat je dan een afspraak op kantooruren moet maken bij de gemeente waar jij momenteel staat ingeschreven. Werk je in een andere gemeente? Dan is dit al helemaal niet handig omdat het dan nóg meer tijd in beslag neemt. Daarnaast is het aanvragen van een VOG via de gemeente duurder dan het digitaal aanvragen er van. 

Het makkelijkste is het dus om jouw VOG online aan te vragen als je een visum nodig hebt of gaat emigreren. Je vult op onze website makkelijk je gegevens in waarbij je al binnen 1 minuut klaar bent.

Waar moet ik rekening mee houden?

Voor het aanvragen van een VOG via de gemeente heb je een inschrijving bij een Nederlandse gemeente nodig. Sta je momenteel niet ingeschreven bij een gemeente in Nederland? In dat geval is het helaas niet mogelijk om een aanvraag online in te dienen. Er zijn wel andere mogelijkheden in dit geval. Hoe je een VOG kunt aanvragen zonder een registratie in de BRP heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie overzichtelijk op een rijtje gezet.

Geen zin in gedoe of veel papierwerk? Vraag je VOG eenvoudig en snel digitaal aan.

Daarnaast lukt het ook niet altijd, als je bijvoorbeeld een VOG nodig hebt voor een verkvergunning in het buitenland, om een aanvraagformulier in te leveren wat door de buitenlandse vertegenwoordiging is ondertekend en ingevuld. Wat je in zo’n geval het beste kunt doen? Je zult dan zelf een aanvraagformulier in moeten vullen en er een bevestiging bij aanleveren van het bedrijf of de organisatie die om de VOG vraagt. 

Dit kan bijvoorbeeld een mail, officieel opgesteld document of een relevante pagina op het internet zijn. Het is wel belangrijk dat op dit formulier een handtekening staat.

Screeningsprofiel

Afhankelijk van de reden waarvoor je een VOG aanvraagt, wordt er een screeningsprofiel gehanteerd. Er zijn twee verschillende soorten profielen, namelijk een algemeen en een specifiek screeningsprofiel. Bij het aanvragen van een VOG voor een visum geldt dat er specifiek screeningsprofiel wordt gehanteerd. Als jij online of bij de gemeente een VOG aanvraagt voor een visum of emigratie, wordt automatisch het goede screeningsprofiel gekozen.

Wees optijd

Het is belangrijk om een VOG voor een visum, emigratie of werkvergunning optijd aan te vragen. Nadat jij jouw aanvraag succesvol hebt afgerond, kan het namelijk 1 tot 4 weken duren voordat jij jouw VOG thuis ontvangt. 

Waarom dit zo lang kan duren? Dat komt omdat Justis aan de hand van het screeningsprofiel wat van toepassing is, moet onderzoeken of jij recht hebt op een VOG. 

Echter kun je er in sommige gevallen voor kiezen om een VOG met spoed aan te vragen. Bij een spoedaanvraag van een VOG wordt er doorgaans 1 tot 2 weken gehanteerd, mits er geen sprake is van strafbare feiten. Zodra Justis strafbare feiten ontdekt, wordt een VOG vrijwel nooit binnen 4 weken opgeleverd. Dit veriest namelijk extra onderzoek en zal daarom ook meer tijd in beslag nemen.

Engelse VOG

Heb je voor het buitenland een Engelse VOG nodig? De Verklaring Omtrent het Gedrag wordt uitsluitend in het Nederlands verstrekt. Mocht het dus zo zijn dat jij een VOG in het Engels nodig hebt, is er een extra stap vereist.

In veel gevallen is het namelijk voldoende om er een Engelse toelichting bij aan te leveren. Mocht dit door de organisatie of het bedrijf dat om de VOG vraagt niet voldoende zijn, kun je een VOG laten vertalen naar het Engels.

Mocht je jouw VOG laten vertalen, zorg er dan voor dat je dit laat doen door een vertrouwd vertaalbureau. Het gaat hierbij namelijk om persoonlijke gegevens die je niet zomaar aan iedereen moet toevertrouwen. Kies in dit geval dus voor een betrouwbaar vertaalbureau.

Het kan zo zijn dat het verplicht is om de vertaling van de VOG te laten legaliseren. Welke regels hiervoor gelden en van toepassing zijn verschilt echter per land.