Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

VOG aanvragen door werkgever en werknemer

Shanice September 11, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen: taak van de werkgever of werknemer?

Je hebt net een nieuwe baan, maar er moeten nog wat administratieve zaken geregeld worden. Jouw contract moet nog rond gemaakt worden en je VOG moet worden aangevraagd. De vraag is nu voor wie die taak is. Liggen VOG aanvragen bij de werkgever of bij de werknemer? Daar vertellen we graag meer over.

Een VOG aanvragen als werkgever

Bij sommige functies is het verplicht om een VOG te overhandigen aan jouw werkgever. Bij welke functies dit verplicht is, staat in de wet- en regelgeving. Voorbeelden van functies, waarbij een VOG verplicht is zijn taxichauffeur en gastouder.

Daarnaast zijn er nog functies waarbij een werkgever graag wil dat je een VOG kan overhandigen. Bij sommige functies binnen een bedrijf kan het wenselijk zijn, ook al is dit niet in de wet- en regelgeving vastgelegd. Een bedrijf of organisatie mag zelf bepalen of ze een VOG nodig vinden. 

Het proces VOG aanvragen werkgever

Een VOG aanvragen begint normaal gesproken bij de werkgever. Bij het indienen van een VOG zijn niet alleen de gegevens van de werknemer nodig, maar ook die van de werkgever. Het is daarom handig om de werknemer te helpen in dit proces. Het proces van een VOG aanvragen werkgever gaat als volgt:

  1. Je zet de VOG-aanvraag online klaar
  2. Werknemer krijgt een e-mail
  3. Werknemer controleert zijn/haar gegevens en betaalt de kosten van € 33,85

in 3 simpele stappen wordt een VOG aanvraag gedaan bij Justis. Het voordeel hiervan is dat je als werkgever de touwtjes in handen hebt. Degene die de aanvraag doet, moet namelijk een screeningsprofiel kiezen. Je hebt daarin twee keuzes: een algemeen screeningsprofiel of een specifiek screeningsprofiel.

Er zijn zo’n 16 specifieke screeningsprofielen waar je als bedrijf uit kunt kiezen. Binnen één organisatie kan het zijn dat je voor andere screeningsprofielen kiest. Dat is afhankelijk van de functie die iemand krijgt. Daarom is het handig als je als werkgever de aanvraag online kunt klaarzetten. 

Een VOG aanvragen als werknemer

Een bedrijf kan ook van jou verlangen om een VOG aan te vragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je als freelancer of ZZP’er of stagiaire gaat werken bij een organisatie. Om een goede indruk achter te laten, kun je bijvoorbeeld vooraf al voor een Verklaring Omtrent Goed Gedrag (VOG) zorgen. Dit kan alleen maar positieve invloed hebben op jouw sollicitatie. Vogdigitaalaanvragen.nl helpt jou graag bij jouw aanvraagprocedure. 

Het proces VOG aanvragen werknemer

Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn voor een bedrijf om jou de VOG aanvraag zelf te laten regelen. Gelukkig kun je het proces VOG aanvragen werknemer gemakkelijk online doorlopen. Het enige wat je moet doen is een paar gegevens invullen en betalen.

Wat je onder andere moet invullen is de naam van de organisatie waar je gaat werken en waarvoor je de VOG aanvraag doet. Verder is het belangrijk om te weten voor welk screeningsprofiel je moet kiezen. Weet je dat niet zeker? Dan kiezen wij het screeningsprofiel op basis van de gegevens die je hebt ingevuld. 

Indien je alle gegevens hebt ingevuld, sturen wij jouw aanvraag door naar Justis. Daar wordt jouw aanvraag verder in behandeling genomen. Binnen 1 tot 4 weken kun jij jouw VOG verwachten, mits je door de screening heen bent gekomen. 

We hebben het nu gehad over het aanvragen van een VOG als werknemer. Uiteraard zijn er nog meer situaties waarin je een VOG nodig kunt hebben. Je kunt een VOG aanvraag doen zonder werkgever. In dat geval werkt de aanvraagprocedure hetzelfde. 

Heb jij ook een VOG nodig? Vul dan nu digitaal jouw gegevens in op vogdigitaalaanvragen.nl. Jouw aanvraagprocedure begint bij ons.