Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Hoe vraag je een VOG aan als ZZP’er en is het verplicht?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen als ZZP’er: is het verplicht?

Hoewel het niet voor elke ZZP’er verplicht is, kan het aanvragen van een VOG voor ZZP’ers zeker relevant zijn. Het kan namelijk voorkomen dat opdrachtgevers er om vragen om er zeker van te zijn dat het uitvoeren van de werkzaamheden geen bezwaar is op basis van het verleden. Je kunt als ZZP’er de VOG op twee manieren aanvragen: digitaal en schriftelijk.

Een VOG aanvragen voor ZZP’ers

Als ZZP’er kom je mogelijk met veel verschillende soorten opdrachtgevers en werkzaamheden in aanmerking. Hoewel lang niet iedere opdrachtgever om een VOG zal vragen, kunnen er situaties voorkomen wanneer er wel om gevraagd wordt. De opdrachtgever kan dan om een schriftelijke of een digitale variant vragen.

Het aanvragen van een VOG voor ZZP’ers is digitaal erg makkelijk en ook nog eens snel geregeld. Via VOG Digitaal Aaanvragen vul je het aanvraagformulier gemakkelijk in en rond je daarmee de aanvraag voor een VOG snel af. Binnen 1 tot 4 weken ontvang jij jouw VOG indien er geen bezwaren zijn. Dienst Justis screent personen op basis van een aanvraag, dus vandaar dat het tot wel 4 weken kan duren voordat je jouw VOG ontvangt.

Waarom willen opdrachtgevers een VOG?

Het hangt sterk af van de branche waar in je actief bent als ZZP’er, maar het kan voorkomen dat opdrachtgevers willen weten of jouw gedrag in het verleden een bezwaar is voor de opdracht. Een goed voorbeeld hiervan is een taxicentrale, waarbij ook doorgaans altijd om een VOG wordt gevraagd. Een persoon die in het verleden met alcohol achter het stuur heeft gezeten of vaak beboet is voor te hard rijden zal dan geen geschikte match zijn voor de opdrachtgever. Dit kan dan worden achterhaald door een VOG.

Is een VOG verplicht voor ZZP’ers?

Er geldt in Nederland geen nationale plicht voor ZZP’ers om een VOG te kunnen tonen. Echter zijn er wel een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen die werkzaam zijn met kwetsbare groepen zoals kinderen. Hier onder volgen de branches waarvoor het als ZZP’er wel verplicht om een VOG te hebben:

  • Taxichauffeurs
  • Rijschoolhouders
  • Kinderopvang
  • Onderwijs

Wist je dat een VOG ook verplicht kan zijn als je vrijwilligerswerk uitvoert? Als je met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare groepen aan de slag gaat, kan het zijn dat een vrijwilligersorganistie vraagt om een VOG. Ook in dat geval kun je eenvoudig jouw VOG digitaal aanvragen via vogdigitaalaanvragen.nl.

In Nederland is het bij wet bepaald dat een opdrachtgever of vrijwilligersorganisatie zelf mag bepalen of er wel of niet om een VOG wordt gevraagd. Als jij hier niet aan kunt of wilt voldoen, mag de opdrachtgever of organisatie jou weigeren.

Screening

Zodra je de aanvraag voor een VOG digitaal of online hebt verstuurd, zal Dienst Justis het onderzoek starten. In dit onderzoek wordt je gescreend aan de hand van het formulier dat je hebt ingevuld. Op dit formulier heb je moeten kiezen voor een screeningsprofiel, waarbij er 2 verschillende zijn:

  • Algemeen screeningsprofiel
  • Specifiek screeningsprofiel

Hiervoor zal Justis het zogenoemde Jusitieel Documentatiesysteem moeten raadplegen en als het nodig is kan het ook gegevens opvragen bij het ECRIS. Di is het European Criminal Record Information System en hierin staan gegevens van strafbare feiten in de hele EU vermeld.

Als het onderzoek van Justis succesvol is afgerond en er niets geks naar voren is gekomen, dan zul je doorgaans binnen 2 tot 4 weken de VOG via de post ontvangen. Je ontvangt deze altijd als een brief aangezien hij niet digitaal wordt uitgegeven om fraude te voorkomen. Dit beketend niet dat je hem niet digitaal kunt aanvragen, want dat is binnen een paar simpele stappen gebeurd. 

Vergewisplicht

De plicht om voor sommige beroepen en werkzaamheden een VOG te moeten hebben, zoals het werken met kwetsbare groepen, is onderdeel van de vergewisplicht. Dit is een verplichting die in de wet is opgenomen. Deze verplichting valt onder de Wet kwaliteit, klachen en geschillen zorg. Als opdrachtgevers van desbetreffende bedrijven of organisaties ZZP’ers inhuren, kan het zijn dat ze zeker willen weten dat er geen gevaren worden gevormd.

VOG online aanvragen

Kortom, het kan dus voorkomen dat je als zelfstandige zonder personeel (ZZP) een VOG aan moet vragen. Overleg altijd goed met de opdrachtgever over het doel van de VOG en of deze digitaal of schriftelijk moet worden uitgegeven. Vraag jouw VOG eenvoudig digitaal aan via vogdigitaalaanvragen.nl.