Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Een VOG aanvragen als taxichauffeur: is het verplicht?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Is een VOG aanvragen als taxichauffeur verplicht?

Om taxichauffeur te kunnen en mogen zijn, moet je in Nederland in het bezit zijn van een chauffeurskaart. Met andere woorden, je zult in het bezit moeten zijn van een taxipas welke elke 5 jaar verlengd dient te worden. Deze kaart dient uit te zijn gegeven door KIWA, wat de organisatie is voor het testen, inspecteren en certificeren. Er zitten echter een aantal voorwaarden verbonden aan het krijgen van een chauffeurskaart. Eén daarvan is dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig hebt. Wat er nog meer bij komt kijken lees je in dit artikel.

Voorwaarden voor een chauffeurskaart

Om een chauffeurskaarthouder te zijn, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan zult moeten voldoen. In het kort zijn dit:

  • Je mag niet beschikken over een strafblad;
  • Je moet in het bezit zijn van een geldige VOG;

Je moet dus een VOG aanvragen om een taxipas te kunnen krijgen. Vraag daarom eenvoudig en snel jouw VOG digitaal aan via VOG Digitaal Aanvragen.

Screeningsprofiel voor taxichauffeurs

Om een geldige VOG voor de taxibranche aan te vragen en een geldige VOG te hebben voor de chauffeurskaart, moet je screeningsprofiel 65 kiezen. Dit screeningsprofiel geldt dus wanneer je als taxichauffeur in loondienst bent. Wanneer je een VOG aanvraagt voor een ondernemersvergunning heb je screeningsprofiel 70 nodig.

Taxichauffeurs vallen onder de continue screening, wat wilt zeggen dat Justis het strafblad van een taxichauffeur opnieuw gaat bekijken wanneer er gegevens aan toegevoegd zijn. Waar dit bij een algemeen screeningsprofiel niet het geval is, geldt er voor taxichauffeurs een andere regeling.

Wanneer er nieuwe gegevens worden toegevoegd, gaat Justis opnieuw beoordelen of deze nieuwe gegevens het uitoefenen van het beroep taxichauffeur in de weg staan. Wanneer Justis denkt dat er nieuwe gegevens beschikbaar zijn die het beroep uitoefenen in de weg staan, zal de screeningsautoriteit de ILT hierover informeren. ILT staat voor Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze inspectie zal dan KIWA hierover informeren wat als uiteindelijk resultaat heeft dat een taxichauffeur zal worden gevraagd om opnieuw een VOG aan te vragen. Wanneer Justis dat vervolgens de VOG niet meer afgeeft aan deze taxichauffeur, betekend dit dat KIWA de chauffeurskaart in zal trekken en de chauffeur niet meer als taxichauffeur actief zal mogen zijn.

Maar wat geldt dan als een relevant strafbaar feit? Bij het screeningsprofiel voor taxichauffeurs zijn bepaalde verkeersdelicten extra belangrijk waar extra goed naar gekeken zal worden. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs;
  • Gevaarlijk rijgedrag en ongelukken;
  • Te hard rijden

Wanneer jij in het (recente) verleden dus één of meerdere verkeersdelicten op jouw naam hebt staan, kan het zijn dat Justis de aanvraag voor een VOG zal weigeren.

VOG aanvragen voor taxichauffeurs

Een VOG kun je als taxichauffeur gemakkelijk online aanvragen via VOG Digitaal Aanvragen. Vul binnen 1 minuut het aanvraagformulier in en ontvang binnen 1 tot 4 weken jouw VOG thuis via de post.

VOG aanvragen voor taxichauffeurs

Er zijn echter nog een aantal documenten die je nodig hebt om uiteindelijk een chauffeurskaart aan te kunnen vragen. Dit zijn:

Let er op dat je chauffeurskaart elke 5 jaar verlengd dient te worden. Wanneer je deze wilt verlengen, zul je bovenstaande gegevens opnieuw moeten aanleveren. Ben jij dus al in het bezit van een chauffeurskaart maar wil je deze verlengen? En heb je daarvoor een VOG nodig? Ook dan ben je aan het juiste adres bij VOG Digitaal Aanvragen.