Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Een VOG aanvragen voor schietsport: zo werkt het

Shanice December 31, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

VOG aanvragen voor schietsport

Een Verklaring Omtrent Gedrag heb je niet alleen nodig voor een nieuwe baan. Voor sommige verenigingen moet je ook een VOG kunnen tonen. Zo moet je als vrijwilliger kunnen aantonen dat je een geldige verklaring hebt. Maar ook als sporter is het in sommige gevallen nodig om een verklaring aan te vragen. Zo moet je een VOG aanvragen voor schietsport. Alles over dat aanvraagproces lees je hieronder.

Waarom een VOG aanvragen?

In de wet is vastgelegd voor welke situaties je een Verklaring Omtrent Gedrag aan moet vragen. Het lid worden van een schietsportvereniging is een van die situaties. Het is zelfs zo dat er een screeningsprofiel, nummer 85 aan is gewijd. Zo weet de vereniging waar je lid van wordt, dat je op de juiste punten bent gescreend.

Aangezien je met wapens bezig bent moet je gescreend worden vooraf aan je lidmaatschap. We moeten alleen wel onthouden dat het afgeven van een VOG een momentopname is. Het is niet een garantie dat je goed gedrag blijft vertonen. Het lastige is ook dat een VOG niet ingetrokken kan worden. Een VOG blijft geldig gedurende het lidmaatschap totdat daar anders over wordt besloten.

Houd er rekening mee dat airsoft ook onder schietsport valt. Dit betekent dat je ook als je lid wil worden van een airsoftvereniging een VOG schietsport aan moet vragen. 

Hoe vraag ik een VOG schietsport aan?

Een VOG schietsport kun je op twee manieren aanvragen. De eerste en makkelijkste optie is online. Je kiest voor screeningsprofiel 85 en vult jouw gegevens in. Vervolgens rond je de aanvraag af en betaal je de kosten die eraan verbonden zijn. Bij een online aanvraag moet je een bedrag van € 33,85 betalen.

Het is dan ook heel belangrijk dat je voor het juiste screeningsprofiel kiest. Anders is jouw VOG alsnog niet geldig als je deze binnen krijgt. Dat is zonde van het geld, want dan moet je weer opnieuw een VOG aanvraag doen.

Een andere optie is om de VOG aanvragen schietsport via de gemeente te laten lopen. Je print dan het aanvraagformulier uit en vul deze met pen in. Vervolgens maak je een afspraak bij de gemeente waar je staat ingeschreven om het VOG aanvraagformulier in te leveren. Zij sturen het formulier dan door naar Justis, de partij die jouw aanvraag in behandeling neemt.

Rechtsom of linksom komt jouw aanvraagformulier altijd bij Justis terecht. Zij zijn de partij die jouw aanvraag moet beoordelen. Zolang je geen strafbare feiten hebt gepleegd en dus geen strafblad hebt is er niets aan de hand. Je kunt dan te allen tijde een VOG verklaring schietsport krijgen.

VOG schietsport aangevraagd, wat nu?

Als je jouw aanvraag in werking hebt gezet dan is het een kwestie van afwachten. Het kan tot 4 weken duren voordat je een VOG op de deurmat kan verwachten. Elke VOG wordt naar jouw huisadres gestuurd. Bij een schriftelijke aanvraag is dat het adres waarop je staat ingeschreven. Bij een online aanvraag wordt het adres gepakt, dat je zelf hebt ingevuld.

Indien je geen strafbare feiten hebt gepleegd kun je jouw VOG schietsport al snel bezorgd krijgen. Als je wel een strafblad hebt moet Justis iets meer onderzoek doen. Daarvoor kan het tot 4 weken duren voordat de VOG naar jouw huisadres wordt gestuurd.

Bij twijfel kun je eventueel eerst een VOG-check doen. Het is namelijk zonde om jouw geld te besteden aan een VOG die niet afgegeven wordt. Daarvoor bestaat de check. Je kunt er dan vooraf al achter komen wat jouw kansen zijn.

Als de VOG op jouw deurmat verschijnt kun je eindelijk verder met jouw lidmaatschap aanvraag.