Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Een VOG aanvragen in de gemeente Utrecht

Shanice October 30, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Verklaring Omtrent Gedrag in Utrecht aanvragen

Woon je in Utrecht of omgeving en moet je binnenkort een VOG aanvragen? Dan is het goed om te weten waar je dat het beste kunt doen. Het aanvragen van een VOG kun je altijd zelf doen, alleen loopt de procedure vaak anders. Dat leggen we je graag uit in deze blog. Dus woon jij in de gemeente Utrecht en moet je een VOG aanvragen? Lees dan snel met ons mee.

Wanneer heb ik een VOG nodig?

Bij bedrijven
Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag nodig als je een bepaalde functie gaat bekleden. In de wet staat dat beroepen die te maken hebben met kinderen, ouderen en andere kwetsbare groepen een VOG moeten kunnen tonen. Je kunt hierbij denken aan beroepen als taxichauffeur, gastouder, verzorgende of onderwijzer. Het bedrijf is verplicht om jouw VOG te vragen en te registreren als je een van deze functies gaat bekleden. Anders is het bedrijf in kwestie strafbaar.

Er zijn echter nog meer gevallen waarin een VOG een vereiste is. Ook als je niet met een van deze doelgroepen werkt, kan een bedrijf vragen om jouw VOG. Dat is dan niet verplicht volgens de wet, maar wel een vereiste vanuit het bedrijf. Het gaat dan vaak om functies in de financiële branche. Al zijn er nog een hoop andere functies waarin een VOG gewenst kan zijn. 

Bij verenigingen
Een andere reden om een VOG te moeten tonen is als je lid wil worden van een bepaalde vereniging. Denk aan de lokale schietvereniging. Ze moeten controleren of jij geen delicten op jouw naam hebt staan. Op die manier kan ook niet zomaar iedereen lid worden van een schietvereniging. Dat er controle op is is dus alleen maar een goed teken.

Waar juist veel meer controle op moet komen is bij sportverenigingen. Op dit moment is het alleen in de topsport verplicht om een VOG te tonen, maar de minister wil deze verklaring verplichten bij elke sportclub. Onze kinderen zijn veilig, omdat de onderwijzer op school zijn of haar VOG moet tonen. In de avonduren op de sportclub kan die veiligheid niet meer gewaarborgd worden omdat de vrijwilligers niet verplicht zijn om een VOG te tonen.

Dat brengt ons ook tot de volgende situatie. Als je vrijwilliger bent, heb je in veel gevallen ook een VOG nodig. Aangezien het om onbetaald werk gaat, wordt een VOG voor deze groep mensen vergoed. Zij kunnen gratis een VOG aanvragen, mits de vereniging is aangesloten bij gratisvog.nl. 

Als ZZP’er
Het laatste voorbeeld waarvoor je een VOG nodig kunt hebben is als je een eigen bedrijf gaat starten. Ga je bijvoorbeeld werken als ZZP’er in de zorgbranche? Dan moet je ook aan kunnen tonen dat je een Verklaring Omtrent Gedrag hebt. Dit is ook een van de weinige keren dat je een VOG zelf moet aanvragen. Bij bedrijven en verenigingen moeten zij namelijk ook een gedeelte invullen. Alleen als je zelf lid wil worden, zoals bij de schietvereniging of als je ZZP’er bent, moet je de aanvraagprocedure helemaal zelf doorlopen.

Een VOG aanvragen in Utrecht

Als je een VOG aan moet vragen, dan heb je twee mogelijkheden. Ten eerste kun je een Verklaring Omtrent Gedrag online aanvragen. In dat geval maakt het niet uit waar je je op dat moment bevindt. Zo’n aanvraagprocedure is binnen een paar minuten afgehandeld en dan hoef je alleen nog te wachten op Justis. 

Justis behandelt jouw aanvraag en beoordeelt aan de hand van jouw verleden of je recht hebt op een Verklaring Omtrent Gedrag. Ze kunnen ook de keuze maken om op dit moment nog geen VOG te verstrekken. Dat kan dus een gevaar zijn voor jouw droombaan, want die kun je hierdoor niet krijgen.

De andere optie is om een VOG aanvragen Utrecht via de gemeente te laten lopen. Dit betekent dat je eerst een schriftelijk formulier in moet vullen en deze af moet geven bij de gemeente Utrecht. Je moet hiervoor natuurlijk wel een afspraak maken bij het stadskantoor. In Utrecht moet je bij Stadsplateau 1 zijn. Tenzij je geen inwoner bent van de gemeente Utrecht. 

Een schriftelijke aanvraag kun je namelijk alleen doen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Dus wil jij gaan werken in Utrecht, maar sta je in een andere gemeente ingeschreven? Dan moet je ook in die gemeente jouw schriftelijke aanvraag doen.

Sommige bedrijven en verenigingen willen nog wel eens voor een schriftelijke aanvraag kiezen. Alhoewel in de meeste gevallen alle aanvragen digitaal worden gedaan. Het bedrijf of de vereniging in kwestie begint met de aanvraagprocedure en zet het formulier online voor jou klaar. Aan jou de taak om het formulier verder in te vullen, te controleren en af te ronden. Bij afronding moet je altijd het bedrag van jouw VOG aanvraag betalen, dat je in de meeste gevallen ook niet kunt declareren. 

Uiteraard zijn er bij sommige bedrijven afspraken gemaakt over het declareren van zulke kosten. Wanneer je het in ieder geval niet terugkrijgt is als je een VOG aanvraagt voor jouw lidmaatschap of ZZP werk. Het voordeel is wel dat je in dat geval meteen de aanvraagprocedure kunt starten, want je hebt geen input nodig van anderen. Druk op onderstaande knop om jouw aanvraag meteen te starten.