Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Een VOG aanvragen in de gemeente Apeldoorn

Shanice November 27, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Jouw VOG aanvragen in Apeldoorn

Ben je een inwoner van Apeldoorn en heb jij een VOG verklaring nodig? Lees dan snel verder. In deze blog nemen we je namelijk mee in de stappen die je moet doorlopen als je een VOG aan wil vragen in Apeldoorn. De meest gestelde vragen beantwoorden we in deze blog.

Waarom moet ik Een VOG aanvragen?

Een van de meest gestelde vragen is waarom iemand een VOG verklaring aan moet vragen. In de meeste gevallen moet jij Een VOG aanvragen omdat dit zo in de wet is vastgelegd. Je hebt dan een beroep, waarbij je met kwetsbare groepen werkt. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen en kinderen, maar ook andere doelgroepen.

Beroepen waar je dan aan kunt denken zijn bijvoorbeeld onderwijzer, taxichauffeur en gastouder. Bij deze beroepen heb je te maken met kwetsbare doelgroepen, waardoor je een VOG aan moet vragen. Al kan het ook zo zijn dat een organisatie het vereist om een VOG te tonen. Dit is vaak bij functies in de financiële branche. Deze functies zijn dan wel niet opgenomen in de wet, maar een bedrijf kan dan alsnog een VOG van je vragen. 

Een Verklaring Omtrent Gedrag heb je nodig om aan te tonen dat de eventuele delicten die je hebt gepleegd geen risico vormen voor de taken die jij uit gaat voeren binnen een organisatie. Er wordt dus gekeken of jij een strafblad hebt en wat voor delicten daarop staan. Het is niet per definitie zo dat je met een strafblad geen VOG kunt krijgen. Dat hangt maar net af van het delict dat je hebt gepleegd en waarvoor jij een VOG moet tonen.

Een VOG heb je namelijk ook nodig bij een schietvereniging en het aanvragen van een visum en/of werkvergunning. Zo’n verklaring kan dus bij veel meer situaties van pas komen en gewenst zijn. 

Waar moet ik een VOG Apeldoorn aanvragen?

Als je een VOG nodig hebt als inwoner van Apeldoorn, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Hiervoor moet je eerst een afspraak maken bij het gemeenteloket in Apeldoorn. Deze is gevestigd op het Marktplein 1.

Jouw aanvraag wordt behandeld door Justis, maar de aanvraagprocedure start altijd in de gemeente waar jij woont. Je moet in deze gemeente ingeschreven staan, wil je daar een VOG verklaring aanvragen. Mocht je dus nog midden in een verhuizing zitten, dan moet je bij de gemeente zijn waar je je als laatste hebt ingeschreven. Vaak is dat dus de gemeente van jouw nieuwe woning. 

Een VOG aanvragen Apeldoorn is op een andere plek helaas niet mogelijk. Of je moet de aanvraag online regelen. In dat geval kun je te allen tijde jouw VOG aanvraag afronden. Voor een digitale aanvraag ben je namelijk niet gebonden aan een bepaalde plek. 

Hoe moet ik een VOG aanvragen?

Als je een afspraak hebt gemaakt bij de gemeente, kun je het formulier in gaan vullen. Deze kun je online raadplegen op de website van Justis. Al zul je deze van je werkgever krijgen als je de verklaring aan moet vragen voor jouw nieuwe baan. Zij moeten het formulier ook ondertekenen en invullen met hun bedrijfsgegevens.

Voor persoonlijke doeleinden kun je zelf het formulier invullen. Dat komt er geen andere partij aan te pas. Zorg er wel voor dat je bij de afspraak het formulier niet vergeet. Deze heb je nodig om de hele aanvraagprocedure te starten. Vergeet ook niet om een legitimatiebewijs mee te nemen. Je moet jezelf kunnen legitimeren, anders gaat de aanvraag op dat moment niet door. 

Wanneer krijg ik mijn VOG?

Je krijgt binnen 1 tot 4 weken nadat jij jouw aanvraag hebt ingediend een antwoord van Justis. Dat kan zowel goed nieuws als slecht nieuws zijn. Over het algemeen ontvang jij jouw VOG-verklaring op de deurmat van jouw huisadres, mits je geen strafblad hebt.

Heb je wel een strafblad? Dan wordt er gekeken naar de delicten die jij hebt gepleegd. Vormen deze een gevaar voor de situatie en/of functie waar jij een VOG voor aanvraagt? Dan kan het zo zijn dat je op dit moment geen VOG kunt krijgen. Daar zul je dan een brief over krijgen. 

Voordat jij een VOG aan gaat vragen kun je dus al goed jouw eigen kansen inschatten. Ben je daar toch nog wat onzeker over? Doe dan van tevoren de VOG-check. Daarmee kun je zien hoe groot de kans is dat jij een VOG verklaring kunt krijgen. Is die kans heel klein? Dan heeft het wellicht geen zin om de aanvraag te doen. 

Wie moet een VOG aanvragen?

Iedereen waaraan het verplicht wordt gesteld moet een VOG verklaring aanvragen. Denk daarbij weer aan die onderwijzer, taxichauffeur en gastouder. Voor die beroepen is het verplicht om een VOG aan te vragen. Denk er wel aan dat het niet alleen gaat om banen in loondienst. Ook als je als vrijwilliger, stagiaire of ZZP’er gaat werken in een van deze branches, zul je een geldige VOG moeten kunnen tonen. 

Daarnaast kun je dus een VOG nodig hebben bij een bepaald lidmaatschap of een emigratie naar het buitenland. Indien een VOG vereist of verplicht is voor deze situaties, ben je dus geacht om deze aan te vragen. 

Het kan ook zo zijn dat je als bedrijf zijnde een VOG aan wil vragen. Dit heet dan een VOG RP aanvraag. Dat zul je in veel gevallen zelfs moeten doen als je je bij een brancheorganisatie wil aansluiten of als je een bepaald contract af wil sluiten. Niet alleen het bedrijf in kwestie wordt dan onder de loep genomen, maar ook het personeel op belangrijke topfuncties.

Degene die een VOG aan moeten vragen worden hier dus toe verplicht. Dit wordt ook altijd van tevoren gecommuniceerd, zodat je genoeg tijd hebt om de aanvraag te doen. Wil je het allemaal sneller geregeld hebben? Zorg er dan voor dat je jouw VOG digitaal aanvraagt. Dit doe je door op onderstaande knop te klikken en de aanvraag te starten.