Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

In Nijmegen een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen

Shanice November 30, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvraag in Nijmegen

Ben je een inwoner van Nijmegen en heb je binnenkort een VOG nodig? Lees dan snel mee met deze blog. Hieronder lees je namelijk hoe je een VOG in Nijmegen aan moet vragen en wat voor documenten je daar allemaal voor nodig hebt. We lichten toe welke verschillende aanvraagprocedures er zijn en welke de beste is voor jou.

De verschillende aanvraagprocedures

Als je een VOG aan gaat vragen heb je de keuze uit twee verschillende aanvraagprocedures. Je hebt de schriftelijke en de digitale procedure. De keuze ligt alleen niet altijd bij jou. Als een werkgever een VOG van jou verlangt dan zetten zij de aanvraag in werking. Dat betekent dat zij ook de aanvraagprocedure kiezen. Jij hebt daar dan geen invloed op.

Mocht je voor jezelf een VOG verklaring aan moeten vragen. Dan weet je dus dat er twee verschillende mogelijkheden zijn. Aan elke procedure zitten natuurlijk voor- en nadelen. Al zijn er voor de schriftelijke aanvraagprocedure vooral nadelen te benoemen. Die lichten we later ook toe.

Een schriftelijke VOG Nijmegen

Je kunt een bedrijf of vereniging treffen die alleen schriftelijke aanvraagprocedures doet. In dat geval moet je daar als werknemer in mee gaan. Dit komt omdat je een VOG eigenlijk samen aanvraagt. Werkgever en werknemer hebben allebei een taak bij een VOG aanvraag. De werkgever start de aanvraagprocedure door de bedrijfsgegevens in te vullen en het screeningsprofiel aan te vinken. Daarna ondertekent hij of zij het formulier.

Vervolgens krijg jij als werknemer het formulier voor je en moet je alle gegevens aanvullen. Dat zijn jouw persoonlijke gegevens. Als het formulier dan helemaal is ingevuld dien je een afspraak te maken bij de gemeente. Indien je in de gemeente Nijmegen woonachtig bent, zul je ook bij de gemeente Nijmegen een afspraak moeten maken. Deze afspraak kun je natuurlijk wel digitaal maken.

Houd er altijd rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat je een afspraak hebt bij de gemeente. Dat is ook meteen een van de nadelen, want zo moet je nog langer wachten op jouw VOG verklaring. Indien je een afspraak hebt, moet je op locatie verschijnen met de juiste papieren. Uiteraard breng je het volledig ingevulde aanvraagformulier mee. Kijk van tevoren goed of alles is ingevuld. Anders wordt jouw aanvraag niet in behandeling genomen. Voor de rest breng je een geldig legitimatiebewijs mee. Dit kan je paspoort, identiteitskaart of je rijbewijs zijn. Vergeet ook zeker je pinpas niet, want je moet immers € 41,35 betalen voor deze aanvraag. 

Je zou zelfs een VOG Nijmegen aan kunnen vragen voor een ander, mits zij jou daarvoor machtigen. Andersom geldt dit dus ook. Iemand anders kan ook voor jou een VOG verklaring aanvragen, indien je diegene ook machtigt om dat namens jou te doen. Dit doe je door een machtigingsformulier in te vullen. Degene die voor jou de VOG aan mag vragen neemt dat formulier mee naar de gemeente om jouw aanvraag af te ronden. Het verschil is dat je nu dus ook het machtigingsformulier mee moet brengen en een kopie van het identiteitsbewijs van degene waarvoor je de aanvraag doet. 

De nadelen van een schriftelijke aanvraag

Het nadeel van een schriftelijke VOG Nijmegen is dat deze veel meer tijd in beslag neemt. Je bent toch tijd kwijt met het reizen naar de gemeente, vooral als je daar ver vandaan woont. De gemeente is alleen op doordeweekse dagen open. Stel je werkt op dit moment in een andere gemeente, dan moet je dus een stuk verder reizen naar Nijmegen, wat ontzettend veel tijd kost. Bovendien ben je ook tijd kwijt met de afspraak zelf.

Een ander nadeel zijn de kosten. Deze zijn een stukje hoger dan de kosten van een digitale aanvraag. Dat komt natuurlijk omdat de gemeente als tussenpersoon fungeert. Zij zorgen er namelijk voor dat jouw aanvraag bij Justis belandt na jouw afspraak. Daar betaal je ze dan ook voor.

Het laatste nadeel is dat je erg gebonden bent aan jouw woonplaats. Dit is vooral vervelend als je bijvoorbeeld in een andere gemeente werkt. Je zou dan niet vanuit jouw werk meteen een VOG aan kunnen vragen. Je bent echt aan de gemeente waar je woont, gebonden met een VOG-aanvraag. Dat is allesbehalve praktisch. 

Een digitale VOG Nijmegen

Anno 2023 kiezen de meeste bedrijven ervoor om een digitale aanvraagprocedure te starten. Dat werkt een stuk eenvoudiger. De opzet is alsnog hetzelfde, waarbij je als werkgever en werknemer een taak hebt bij de procedure. De aanzet wordt gedaan door jouw nieuwe werkgever. Hij of zij vult weer de bedrijfsgegevens in en kiest het screeningsprofiel waar ze jou op willen screenen. 

Vervolgens krijg jij een mail in je inbox met een link en en toegangscode. Je moet dan inloggen met jouw DigiD om bij het digitale document te komen. Vervolgens vul jij alle gegevens aan en rond je daarna de aanvraag af. Het afronden doe je door € 33,85 te betalen. Zorg er dus voor dat je de nodige middelen hebt om jouw aanvraag via iDeal over te maken. 

De voordelen van een digitale aanvraag

Eigenlijk zitten er aan een digitale aanvraag alleen maar voordelen. We kunnen geen enkel nadeel bedenken. Daarom kiezen de meeste mensen tegenwoordig ook voor een digitale VOG Nijmegen.

Een van de grootste voordelen is de snelheid waarmee je de aanvraag afrondt. Het is een kwestie van een aantal minuten waarbinnen jij jouw aanvraag aan kan vragen. Bij een aanvraag via de gemeente kan die wachttijd dus wel dagen duren.

Het andere belangrijke voordeel is dat je niet bent gebonden aan een plek. Je klapt je laptop open en kunt overal jouw digitale aanvraag afronden. Het maakt niet uit of je in Nijmegen bent of in een andere stad of provincie. Je kunt zelfs in een ander land zitten. Overal ter wereld kun jij inloggen en jouw VOG aanvraag afronden, zolang je maar betaald.

Het is natuurlijk ook een voordel dat de kosten goedkoper zijn dan die van een schriftelijke aanvraag. Het zijn die paar euro’s die je als student in ieder geval niet kunt missen. De generatie van tegenwoordig kan immers ook niet tegen dat wachtproces. Al zul je dat toch moeten accepteren als jouw nieuwe werkgever voor een schriftelijke aanvraagprocedure kiest. 

Waarom aanvragen in Nijmegen?

Jij hoeft jouw aanvraag dus alleen aan te vragen in Nijmegen als je een schriftelijke aanvraag moet of wil doen en inwoner bent van die gemeente. Een VOG Nijmegen kun je alleen aanvragen via die gemeente, omdat je daar staat ingeschreven. Het adres waarop je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen wordt namelijk gebruikt om jouw VOG naar toe te sturen.

Dat is ook de reden waarom jij alleen in Nijmegen jouw VOG aanvraag kunt afronden. Woon je in een andere stad, maar ben je werkzaam in Nijmegen? Dan zul je toch echt naar jouw eigen gemeente moeten voor jouw aanvraag. Daar kan de gemeente Nijmegen je niet mee helpen. Jouw aanvraag wordt dan niet in behandeling genomen, waardoor je nog langer moet weten. Daarom kun je het maar beter in één keer goed doen.

Wil je niet gebonden zijn aan een plek? Start dan jouw digitale aanvraag via onderstaande knop!