Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Een VOG verklaring aanvragen in de gemeente Almere

Shanice November 24, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Jouw VOG aanvragen in Almere

Ben jij woonachtig in Almere en heb jij een VOG verklaring nodig? Dan kun je die zowel digitaal als via de gemeente aanvragen. Hoe beide aanvraagprocedures werken en welke het voordeligst is lees je in deze blog. Alle vragen over jouw VOG aanvraag in Almere beantwoorden we in dit artikel. 

Waarvoor heb ik een VOG nodig?

Voor een nieuwe baan
Er zijn verschillende situaties waarvoor jij een VOG nodig kunt hebben. De bekendste situatie is het krijgen van een nieuwe baan. Het kan zijn dat je een nieuwe functie gaat bekleden, waarvoor je een VOG moet kunnen tonen. Er zijn namelijk een aantal functies waarvoor het wettelijk verplicht is om een VOG aanvraag te doen. Je werkt dan samen met kinderen en/of kwetsbare groepen.

Bedrijven waarbij het niet verplicht is, mogen zelf kiezen of ze een VOG aan iemand vragen. Dat betekent dat je bij een nieuwe baan ook een VOG kan moeten tonen, terwijl het niet door de wet verplicht wordt gesteld. Organisaties kunnen het je niet verplichten, maar het kan wel een vereiste zijn om de baan te kunnen krijgen.

Je kunt natuurlijk ook in dienst zijn bij een vereniging, omdat je daar vrijwilliger bent. Op dit moment mogen ook zij kiezen of ze een VOG van je vragen, mits je niet met kwetsbare groepen werkt. Doe je dat wel? Dan is het natuurlijk verplicht. Het bijzondere is dat je voor het werken met kinderen niet altijd een VOG nodig hebt als vrijwilliger. Zo hoef je als trainer bij de plaatselijke sportvereniging geen VOG te tonen. Terwijl je als gymleraar op school verplicht de verklaring moet hebben. De regels omtrent een VOG verklaring tonen zijn dus niet zo zwart wit. Er zijn wat uitzonderingen op de regel, die we wellicht eens onder de loep zouden moeten nemen.

Het voordeel is wel dat je als vrijwilliger de mogelijkheid hebt om een gratis VOG Almere te krijgen. De vereniging waar je voor werkt moet dan wel gebruikmaken van de regeling gratis VOG via gratisvog.nl. Anders moet je als vrijwilliger hetzelfde bedrag betalen voor jouw aanvraagprocedure. 

Wanneer je ook moet betalen voor jouw aanvraag is als jij als ZZP’er een VOG aanvraag gaat doen. Dit is niet voor alle zelfstandigen verplicht, maar wel als jij bijvoorbeeld een eigen bedrijf gaat beginnen in de zorgbranche. Denk aan een eenmanszaak in de thuiszorg of als gastouder. In beide gevallen zou je dan een VOG moeten kunnen tonen.

Voor persoonlijke doeleinden
Je hebt niet alleen een VOG verklaring nodig voor jouw nieuwe baan. Het kan ook zomaar zijn dat je voor persoonlijke doeleinden een verklaring nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen naar het buitenland. Binnen Europa is dat nog niet zo’n probleem. Ga je verder weg verhuizen? Dan heb je een visum en/of werkvergunning nodig. In veel gevallen moet je dan ook een Verklaring Omtrent Gedrag tonen. Dus ben jij van plan om Almere in te ruilen voor Dubai bijvoorbeeld? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk een VOG aanvraag moeten doen.

Een andere situatie waarbij het verplicht is om een VOG aanvraag te doen is bij het aanvragen van sommige vergunningen. De vergunning die je voor de schietvereniging nodig hebt, kun je pas krijgen als je een geldig VOG toont. 

Wanneer krijg ik geen VOG?

Een VOG aanvragen kan best spannend zijn. Als je in aanraking bent geweest met justitie en een strafblad hebt, heb je namelijk de kans dat jouw VOG aanvraag geweigerd wordt. Daarom is het ook belangrijk om in je jeugd al bezig te zijn met de toekomst. Keuzes die je op jongere leeftijd maakt, kunnen gevolgen hebben voor jouw droombaan in de toekomst.

Om de spanning er vanaf te halen is het altijd goed om een VOG-check te doen. Zo weet je binnen een paar minuten wat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt van Almere. Kun je geen VOG krijgen? Dan is de kans groot dat je op zoek moet naar een andere baan in een andere branche. Uiteraard kun je wel alsnog een VOG aanvragen. Het hebben van een strafblad wil namelijk niet zeggen dat je per definitie op alle banen wordt afgekeurd. Het enige risico dat je loopt is dat je het bedrag van je aanvraag hebt betaald en dat je vervolgens geen VOG-verklaring krijgt. Meer heb je niet te verliezen.

Als jouw VOG-aanvraag binnenkomt bij Justis wordt er gekeken naar het delict dat je hebt gepleegd in het verleden. Ze kijken eerst naar het type delict en hoeveel tijd er sindsdien is verstreken. Heb je bijvoorbeeld een flinke verkeersboete op je naam staan? Dan betekent dat niet dat je niet met financiële cijfers kunt werken. Een strafblad hebben betekent dus niet dat je per definitie geen VOG verklaring kunt krijgen.

Een VOG in Almere

Jij wilt gaan werken in Almere of omgeving en hebt ontdekt dat je een VOG verklaring aan moet vragen. Dit kun je zowel schriftelijk als digitaal doen. De keuze ligt vaak niet bij jou, maar de organisatie waarvoor je gaat werken. Zij zetten jouw VOG verklaring voor je klaar. Dit kan dus online zijn of op papier. Dat ligt geheel bij de organisatie.

De meeste organisaties en verenigingen kiezen voor een digitale aanvraag. Dat heeft ook meer voordelen voor jou als aanvrager. Een digitale aanvraag is altijd goedkoper en sneller klaar. De procedure is eenvoudig en je kunt de aanvraag overal ter wereld doen. Dus stel je bent op je vakantiebestemming of aan het backpacken door Azië, dan kun jij gewoon een digitale VOG-aanvraag doen.

Kiest jouw nieuwe werkgever ervoor om toch jouw VOG schriftelijk klaar te zetten? Dan zul je naar de gemeente in Almere moeten om daar het aanvraagformulier af te geven. Het is wel belangrijk dat je ingeschreven staat als burger van Almere, anders kun je niet bij deze gemeente jouw aanvraag doen. Ben je een inwoner van Almere? Dan maak je eerst een afspraak op locatie. Voor jouw VOG aanvraag kun je alleen terecht op het Stadhuisplein 1 in Almere. Zorg ervoor dat je op tijd op jouw afspraak verschijnt en een geldig legitimatiebewijs meebrengt.

Vanuit de gemeente Almere wordt jouw aanvraag naar Justis verstuurd. Zij beoordelen of jij een VOG aanvragen Almere kunt doen op basis van jouw gegevens. Daarbij kijken ze dus of je een strafblad hebt en indien aanwezig nemen ze die onder de loep. Als er niets aan de hand is, dan kun je gewoon een VOG verklaring krijgen. Deze wordt binnen 4 weken na aanvraag naar jouw huisadres gestuurd. Het is dan aan jou om deze te tonen aan jouw nieuwe werkgever. 

Heb je jouw VOG nodig voor persoonlijke doeleinden? Dan zouden wij adviseren om gewoon voor een digitale aanvraag te kiezen. Dat neemt de minste tijd in beslag. Je kunt zelfs al meteen jouw aanvraag starten door op onderstaande knop te klikken!