Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

Moet je een VOG aanvragen voor een stage?

Bart September 17, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag
aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen voor een stage, moet dat?

Moet je voor een stage wettelijk gezien een VOG aanvragen? Vaak kom je voor het in eerst in aanraking met het aanvragen van een VOG wanneer je op zoek bent naar een stage. In Nederland zijn er bedrijven die vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag wanneer jij bij hen stage wilt komen lopen. Indien dit de eerste keer is dat je in aanraking komt met het aanvragen ervan, kan het nogal lastig zijn. VOG Digitaal Aanvragen is er om dit proces voor jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Een VOG aanvragen voor je stage

Er zijn stages waarbij een werkgever om een Verklaring Omtrent het Gedrag kan vragen. Hoewel dit in de praktijk niet altijd voorkomt, kan dit dus wel het geval zijn. Je kunt dit afwijzen aangezien je wettelijk niet verplicht ben om voor alle werkzaamheden zomaar een VOG aan te vragen. Daar staat dan wel tegenover dat het bedrijf waar jij stage wilt gaan lopen ook het recht heeft om jou af te wijzen als jij niet bereid bent om de VOG aan te leveren.

Heb je een VOG nodig voor een stage?

Voor sommige stageplekken zul je moeten beschikken over een geldige VOG, zoals bij de kinderopvang bijvoorbeeld. Ook in de zorg is een VOG verplicht. Echter is het tonen van een geldige VOG lang niet bij alle stages verplicht. De VOG kan verplicht zijn om aan te tonen dat jouw verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van het werk in de toekomst. Waar gewerkt wordt met kwetsbare groepen is een VOG altijd verplicht vanuit de overheid.

Om werkzaam te mogen zijn of stage te mogen lopen bij een kinderopvang is een VOG verplicht gesteld. De overheid hanteert om te mogen werken met kwetsbare groepen en kinderen in Nederland altijd dat het tonen van een VOG verplicht is.

Hoe oud moet je zijn voor een VOG?

Er zit geen minimum leeftijd verbonden aan de aanvraag van een VOG. Je hoeft hiervoor dus niet minimaal 18 jaar te zijn. Je kunt ook als je geen 18 jaar of ouder bent een VOG zowel digitaal aanvragen als bij de gemeente. Waar je bij de gemeente alleen met een afspraak terecht kan, kun je een VOG aanvraag online doen wanneer het jou uitkomt.

Een VOG aanvragen

Het aanvragen van een VOG was vroeger nog een heel gedoe. Tegenwoordig kun je dit heel makkelijk online doen. Dit is voor jou als stagiair(e) de makkelijkste manier en dan ben je er 100% verzekerd van dat alles in één keer goed gaat. 

Een VOG digitaal aanvragen gaat eenvoudig via DigiD. Let er wel op dat je voor een DigiD ingeschreven zult moeten staan in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Leeftijd speelt hierin geen rol, maar dus wel de inschrijving in het GBA.

Kan ik voor mijzelf een VOG aanvragen?

Je kunt voor jezelf een VOG aanvragen, mits je beschikt over een DigiD. Een VOG aanvragen zonder werkgever of organisatie is dus mogelijk, al zul je wel over een inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) moeten beschikken.

Een VOG digitaal aanvragen

Het online aanvragen van jouw VOG voor je stage is binnen een paar minuten geregeld. Waar het bij de gemeente vaak veel tijd kost, heb je het proces online zo doorlopen. Vaak kun je namelijk in jouw gemeente pas na een aantal dagen terecht voor een afspraak en dan duurt het weer even voor je de aanvraag in kunt dienen bij Justis. In Nederland behandelt Justis de VOG aanvragen. 

Een VOG voor een stage vraag je dus makkelijk en snel aan bij VOGdigitaalaanvragen.nl.

Een VOG aanvragen bij de gemeente

Je kunt er ook voor kiezen om een VOG aanvraag te doen bij jouw gemeente. Het nadeel hiervan is dat hier een afspraak voor nodig is en je op een gemeentehuis vaak lang moet wachten als er afspraken uitlopen. Je kunt een afspraak bij het gemeentehuis doorgaans vaak alleen op kantooruren maken, wat het ook nog eens lastig maakt met werk of school. Een digitale aanvraag van een VOG werkt daarom makkelijker en sneller.

Strafblad en VOG

Heb je geen strafblad? In dat geval is het aanvragen geen probleem en krijg jij vanzelfsprekend een VOG. Heb je een strafblad of een HALT-straf en wil je toch een VOG aanvragen voor je stage? In veel gevallen kun je dan alsnog gewoon een VOG krijgen. Op watdevog.nl lees je meer over wanneer je wel of geen VOG kunt aanvragen voor een stage.