Open Hours of City Government Mon - Fri: 8.00 am - 6.00 pm

VOG aanvragen in de zorg (ZZP)

Shanice September 28, 2023 0

VOG Digitaal aanvragen

Online jouw Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen zonder een afspraak te maken bij de gemeente.

Een VOG aanvragen in de zorg

Een VOG verklaring aanvragen is verplicht voor een aantal beroepen. Alleen vallen beroepen in de zorg- en welzijnssector daar ook onder? We weten dat het van cruciaal belang is dat zorgmedewerkers betrouwbaar zijn. Maar, moet je dan automatisch ook een VOG kunnen tonen?

Is een VOG verplicht in de zorg?

De grote vraag is of je verplicht een VOG verklaring moet kunnen tonen als je in de zorg gaat werken. Het antwoord is bijna altijd ‘ja’. Voor veel beroepen in deze sector is dat inderdaad het geval. Zo moet je een VOG verklaring hebben als je gaat werken als:

  • Arts
  • Fysiotherapeut
  • Jeugd- en gezin professional
  • Maatschappelijk werker
  • Pedagogisch medewerker
  • Psycholoog
  • Verpleegkundige 
  • Verzorgende 

Als je een van deze functies bekleed, ben je aan het werken met kwetsbare doelgroepen. Daaronder verstaan we kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Daarom is het zo belangrijk om te kunnen tonen dat je betrouwbaar en integer bent. Dat doe je door middel van een geldige VOG verklaring.

Een werkgever of opdrachtgever is ook verplicht om een VOG zorg en welzijn van jou te vragen. Zij hebben namelijk een vergewisplicht. Deze verplichting staat in de kwaliteitswet Wkkgz. Deze afkorting is beter bekend als: Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg.

 

Wanneer krijg ik een VOG?

Bij een VOG aanvragen zorg, wordt er naar een screeningsprofiel gevraagd. Aan jouw werkgever is het de taak om het juiste profiel te kiezen, zodat jij goed gescreend kan worden. Bij functies in de zorg is screeningsprofiel 45 belangrijk. Dit is het screeningsprofiel ‘Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier’. Door het kiezen van dat screeningsprofiel wordt er gekeken of er geen aanwijzingen zijn binnen dit screeningsprofiel dat het werk in deze branche kan belemmeren.

Als je geen strafblad hebt, krijg je altijd een VOG. Heb je in het verleden strafbare feiten gepleegd die niet gerelateerd zijn aan jouw werk in de zorg? Dan is de kans groot dat je toch een VOG verklaring kunt krijgen. Vind je het aanvragen van een VOG spannend en wil je weten of het krijgen van een VOG reëel is voor jou? Doe dan de VOG-check. Zo weet je bijvoorbeeld al voor het volgen van een opleiding hoe hoog de kans is dat je een VOG kunt krijgen. Vaak wordt er jaarlijks maar een klein percentage afgewezen.

Wanneer krijg ik geen VOG?

Natuurlijk zijn er ook redenen om jou geen VOG te geven. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een zedendelict hebt gepleegd. Je zult nooit een VOG kunnen krijgen door het plegen van dat delict. Dat doet Justis om de kwetsbare doelgroepen in de zorg te beschermen.

Uiteraard is het geven van een VOG ook een momentopname. Er kan niet in de toekomst gekeken worden. Patiënten en cliënten kunnen alleen beschermd worden door de kennis die er is uit het verleden. Daarom wordt ervoor gezorgd dat zedendelinquenten in ieder geval nooit een baan in de zorg kunnen krijgen. 

Een VOG aanvragen in de zorg

Als je een baan in de zorg krijgt, dan zet in de regel jouw opdrachtgever of werkgever de VOG aanvraag voor je klaar. Dat is in ieder geval zo als je in loondienst gaat werken. Natuurlijk is het ook mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan in de zorg.

In dat geval heb je een eigen bedrijf en niet één bepaalde opdrachtgever. Laat ons je helpen om een VOG-aanvraag te doen, zodat jij snel van start kan bij jouw eerste opdracht. Bij ons vraag je eenvoudig én digitaal een VOG aan. Je hoeft alleen op onderstaande knop te klikken en je gegevens in te vullen! Wij wensen je alvast veel succes met jouw werkzaamheden in de zorg.